Mednarodni projekti in izmenjave

Naša šola sodeluje pri dveh mednarodnih projektih – izmenjava z nizozemsko šolo Udens College in Erasmus+izmenjave. Prispevka si lahko ogledate v posebnih dveh zavihkih.

Spodaj so starejši prispevki iz različnih mednarodnih projektov v katerih je sodelovala naša šola.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Zaključek mednarodnega  projekta Erasmus+ »Dijaki proti Korupciji«

Konec avgusta 2017 je potekalo zaključno projektno srečanje vseh treh držav partneric (Slovenija, Italija in Madžarska), ki so sodelovale v triletnem projektu Erasmus +, Inovativni pristopi v postopkih formalnega izobraževanja boja proti korupciji.

Za zaključni dogodek so koordinatorji TI Slovenia, Ti Hungary in TI Italy izbrali filmski festival Concorto v Piacenzi (blizu Milana), na katerega so se s svojimi odličnimi kratkimi filmi na temo korupcije, prijavili dijaki iz vseh treh držav. Naša dijakinja Angelika Rudolf je za scenarij filma Prava izbira prejela nagrado za odlično drugo mesto. Filme, ki so se uvrstili na prva tri mesta, smo si na festivalu tudi ogledali.

Angelikin film si lahko ogledate na tej povezavi:


Evropski projekt Erasmus + obisk Portugalske v maju 2016

Od 8. do 14.5.2016 smo se v okviru evropskega projekta Erasmus + »Family, community and school: the troika of my values!« mudili na sedmem in hkrati zadnjem obisku, saj se projekt v avgustu zaključi. Na zahodu Portugalske, pol ure vožnje oddaljeno od srednjeveškega univerzitetnega mesta Coimbra, smo obiskali šolo Agrupamento de Escolas Miranda do Corvo, ki je tudi prijaviteljica projekta in zato zadnja gostiteljica. V ponedeljek, 9. maja, smo Dan Evrope počastili s prireditvijo, na kateri so učenci šole gostiteljice zaplesali plese vseh držav udeleženk. Sledil je ravnateljev sprejem udeležencev obiska, video predstavitev sodelujočih delegacij in ogled romarskega središča Senhor da Serra, ki je bilo do leta 1917 glavno romarsko središče Portugalske. Dan je zaključil koncert glasbene skupine 5ta Punkada, v kateri igrajo glasbeniki s posebnimi potrebami. V torek smo si ogledali Univerzo v Coimbri, ki je druga najstarejša univerza v Evropi in najstarejša na Portugalskem (ustanovljena je bila leta 1290). Nato smo dijaki in profesorji s pomočjo aplikacije za mobilne telefone ActionBound raziskovali mesto Coimbra, ki je bilo v 12. in 13. stoletju prestolnica Portugalske. Popoldne smo obiskali še park Portugal dos Pequenitos, kjer smo si ogledali značilno portugalsko arhitekturo v zmanjšanem merilu,  spoznali Portugalsko kot deželo pomorščakov ter številnih bivših kolonij po vsem svetu, s katerimi so Portugalci tako ali drugače povezani še danes. Sreda je bila dan za obisk današnjega največjega portugalskega romarskega središča Fatima ter samostana v Batalhi, ki ga je dal zgraditi kralj Joao I v zahvalo za zmago v odločilni bitki s Španci, kar je omogočilo dokončen obstoj Portugalske. Po namakanju nog v Atlantskem oceanu smo si zvečer ogledali še pripravo značilnih sladic Pastel de Tentugal in se z njimi tudi posladkali. V četrtek smo učitelji delali na zaključku projekta, nato pa smo si ogledali studio portugalske nacionalne televizije, kjer so dijaki posneli kratka poročila. Petek je bil namenjen delavnicam joge, likovnih dejavnosti ter spletnemu kvizu Kahoot. Po evalvaciji izmenjave smo se zvečer spet srečali v šoli, kjer smo po slovesni večerji poslušali portugalsko narodno glasbo fado, prejeli potrdila o udeležbi na izmenjavi ter večer zaključili s plesom.