Teater CV

AKTUALNO

Vabimo dijake in dijakinje, da se nam pridružijo pri ustvarjanju gledaliških predstav, se pri tem zabavajo, širijo ustvarjalna obzorja in ljubezen do gledališkega izražanja. Prinesite svojo dobro voljo, ideje in zagon ter z nami nadaljujte tradicijo delovanja društva.

Za prijavo v društvo C.V. pošljite prošnjo na: jana.ratkai@gmail.com

Mentor društva: Jana Ratkai

___________________________________________________________________________________________________________________________________

ŠOLSKO LETO 2020/21

TEATER CURRICULUM VITAE PREDSTAVLJA FILMSKO – GLEDALIŠKI PROJEKT

___________________________________________________________________________________________________________________________________

S klikom na spodnjo sliko si oglejte utrinke iz nekaterih nagrajenih predstav.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

ŠOLSKO LETO 2018/19

Teater CV se je uvrstil na regijsko srečanje mladinskih gledališč

___________________________________________________________________________________________________________________________________

ŠOLSKO LETO 2017/18

ŠENTVIŠKA GLEDALIŠKA SKUPINA JE GOSTOVALA NA TREČI GIMNAZIJI ZAGREB

Šentviška gledališka skupina Teater C.V. je 30. maja 2018 gostovala na Treči Gimnaziji Zagreb. Naši dijaki so uprizorili igro Niti, pod mentorstvom Jane Ratkai. Dijaki Treče Zagrebške Gimnazije so uprizorili performance Telefon.

Milena Vidmar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLEDALIŠKA IZMENJAVA

Udeleženci: Neža Kokalj, Gašper Trobiš, Uma Hajsinger, Nives Žlof Androjna, Natalija Pantić, Manca Lipoglavšek, mentorica Jana Ratkai in dramaturginja Katarina Košir

Teater Curriculum Vitae je od 24. 10. do 27. 10. 2017 gostoval pri mladih gledališčnikih Devete gimnazije Beograd.

  1. 10. smo se ob 12.00 s kombijem odpravili proti Beogradu. Po poti so dijaki izbirali teme za gledališko delavnico in ob 18.00 smo prispeli v deževen Beograd. Topel sprejem naših gostiteljev je hitro razblinil temo in meglo, ki se je vila nad Beogradom.
  2. 10. smo se ob 9.00 zjutraj zbrali v gledališki dvorani šole. Dijake obeh gimnazij smo razdelile v tri skupine, sledilo je pisanje scenarijev. Po pregledu scenarijev je sledila postavitev, piljenje prizorov. Zvečer so nas gostitelji odpeljali v gledališče na Terazijah na ogled muzikala Cigani letijo v nebo. Nebo nad Beogradom se je razvedrilo, vedeli smo, da bo jutri topel in sončen dan.
  3. 10. smo se ob 9.30 zbrali v gledališki dvorani. Najprej so bile ogrevalne vaje; telesna in glasovna priprava s poudarkom na artikulaciji. Sledilo je utrjevanje prizorov ter likovna in zvočna postavitev. Ta dan je prevzela vodenja vaj Katarina Košir, ki je prizore tudi koreografsko povezala. Po generalki je bila kratka osvežitev, priprava prostora za gledalce in ob 13.30 smo premierno dijakom ter profesorjem pokazali rezultat gledališke delavnice – Dileme. Publika je mlade gledališčnike, ki so igrali vsak v svojem jeziku, sprejela z velikim navdušenjem. Domneva, da jezik ni ovira za gledališko ustvarjanje, se je pokazala za pravilno. Sledil je popoldanski ogled Kalemegdana, potep po centru mesta, fotografiranje in izmenjava stališč.

Zvečer smo skupaj z mentorico gledališkega krožka Dragano Petrović naredile evalvacijo izmenjave. Vse smo bile z ustvarjenim več kot zadovoljne.

  1. 10. ob 11.00 je sledilo pristno slovo in pot proti Ljubljani.

Vtisi dijakinj in dijaka: zelo prijazni in odprti gostitelji, počutili smo se zelo domače, premagali jezikovne bariere, v kratkem času ustvarili izjemno dobro predstavo, bilo je izvrstno in spontano, dijaki so nam pokazali znamenitosti Beograda, obisk Muzeja moderne umetnosti  mi bo ostal v spominu, muzikal me je navdušil etc.

Jana Ratkai

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

ŠOLSKO LETO 2016/17 in starejše

 

Teater Curriculum Vitae dobil produkcijsko nagrado na področju gledališča

Teater C.V. je 20. 4. dobil priznanje festivala umetnosti mladih Transgeneracije 2017 v obliki produkcijske nagrade. Produkcijska nagrada nam v naslednjem šolskem letu omogoča sedemdnevno brezplačno uporabo izbrane dvorane z vso tehniko Cankarjevega doma. Aprila 2018 bomo imeli čast, da premierno odpremo festival ustvarjalnosti mladih 2018. Za neprecenljivo nagrado so zaslužni avtorji in nastopajoči predstave Zadnji izhod: Manca Lipoglavšek, Neža Mihelič, Tara Vuković, Mark Jacob Cavazza, Jan Gel Korenč; mentorica Jana Ratkai; režijsko in dramaturško svetovanje Katarina Košir.

Jana Ratkai

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Še en uspeh Teatra Curriculum Vitae

Avtorski projekt Zadnji izhod ( Jan Gerl Korenč, Neža Mihelič, Mark Jacob Cavazza, Manca Lipoglavšek in Tara Vuković) je bil uvrščen tudi na regijsko srečanje mladinskih gledališč in bo na sporedu v torek, 4. 4. ob 19.00 na velikem odru Centra za kulturo Moste( Španski borci) .

Mentorica Teatra Curriculum Vitae

Jana Ratkai

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Uspeh Teatra Curriculum Vitae

Teater Curriculum Vitae je v tem šolskem letu pripravil 2 avtorska projekta. Obe premieri (18. 3. 2017 v Ljudskem domu Šentvid) si je ogledala tudi selektorica letošnjega Festivala Vizije, Simona Zorc Ramovš.

Začetniki (Neža Kokalj, Gašper Trobiš, Uma Hajsinger, Daša Petrovčič in Stefania Ivanova) so prvič nastopili pred občinstvom s predstavo Niti, ki spregovori o otrocih kot delovni sili. Odzivi gledalcev so bili izrazito spodbudni in pohvalni.

Starejša skupina (Jan Gerl Korenč, Neža Mihelič, Mark Jacob Cavazza, Manca Lipoglavšek in Tara Vuković) je z avtorskim tekstom Zadnji izhod navdušila polno dvorano. Avtorski projekt je bil uvrščen tudi na letošnji festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije in bo na sporedu v petek, 14. 4., ob 18.00 v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu.

Mentorica Teatra Curriculum Vitae

Jana Ratkai

Niti

Niti

Zadnji izhod

Zadnji izhod

____________________________________________________________________________________________________________________________________

C V povezuje srednješolske gledališke skupine

Curriculum Vitae nadaljuje s povezovanjem srednješolskih gledaliških skupin v Sloveniji in Evropi. Tako smo od 8. 10. 2014 do 10. 10. 2014 gostili DRAMSKI STUDIO DEVETE GIMNAZIJE IZ BEOGRADA. 9. 10. so v gledališču Glej nastopili s predstavo Let nad Kukavičjim gnezdom. Predstavo si bomo zapomnili po odlični interpretaciji ter močni energiji igralskega ansambla.
Kljub natrpanemu urniku smo osmislili ter dorekli cilje za naslednje leto.

Iskrena hvala Vesni Kirbiš ter C.V. – jevcem za organizacijo ter izpeljavo izmenjav tako v Beogradu kot Ljubljani.

 

Utrinki z gostovanja C.V. v Beogradu

http://www.belgrade.embassy.si/index.php?id=906&tx_ttnews%5Btt_news%5D=22541&tx_ttnews%5BbackPid%5D=905&cHash=05772f5b726f8d9813e16699e5248a0a

Teater C.V.  gostuje v Beogradu od 10. – 13. 9. 2014

http://www.domomladine.org/pozoriste/lat/predstava-pravda

 

Naš dijak v novem slovenskem filmu

Jan Gerl Korenč, dijak 2.d oddelka ter pomemben člen Teatra Curriculum Vitae se trenutno poti na snemanju novega slovenskega filma, ki ga režira Blaž Završnik. V romantični komediji z naslovom Julija in alfa romeo igra lik Željka.

BRAVO JAN.

 

Curriculum Vitae in Festival sanje

Teater Curriculum Vitae se je odzval povabilu in se bo 8. septembra  predstavil na Festivalu sanje s performansom Pravica po motivih Srečka Kosovela. Vsi, ki ste zamudili dosedanje predstave ste vljudno vabljeni. Ura in lokacija bosta znani naknadno.

http://festival.sanje.si/dogodki/novi-clovek-prihaja-ljubljana-2014/

 

Festival Vizije

Od 16. 5. do 18. 5. 2014 bo v Novi Gorici potekal festival Vizije – festival najboljših mladinskih gledaliških skupin Slovenije. Predstavo Pravica si lahko ogledate 17. 5. ob 16.00 v slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica. Vstopnine ni, veselimo se vašega obiska.

 

ZGODOVINA

ZAČETKI

Družbene potrebe so narekovale, da se je februarja 1995 oblikovala skupina srednješolcev (Marko Giacomelli, Helena Motoh in Tina Mehle ) z željo po lastni artikulaciji časa in prostora, ki si je v ta namen nadela ime Curriculum Vitae. Cilj skupine je bil in je konstruktivno poseganje v družbeni prostor, ki ga s svojimi različnimi potrebami, hotenji in željami manifestira z različnimi oblikami govoric. Tako kot je 1999 zapisala Joni Kink Knapič » . . .želimo pokazati, da nam ni vseeno, zato z idejami kažemo voljo in moč po ustvarjanju.«

V društvu Curriculum Vitae so ustvarjali svoje vizije številni ugledni dr. znanosti, kulturniki in javne osebnosti – Lado Bizovičar, Jasna Kuljaj, dr. Marko Giacomelli, dr. Helena Motoh, dr. Lea Atanasova, Sara Atanasova, Tina Mehle, Akira Hasegawa, Jure Novak, Tomi Meglič, nepozabna Joni Kink Knapič, Darja Demšar etc.

RADIJSKE ODDAJE C.V. NA RADIU ŠTUDENT

Oddaje so potekale od leta 1995 do leta 2007. Tematsko so pokrivale dileme in probleme srednješolske populacije, posebno skrb smo namenjali civilno družbenim temam v slovenskem in svetovnem prostoru. Gostili smo številne slovenske intelektualce in se z njimi pogovarjali o statusu mladih, o socialni ranljivosti mladih, o idealih, kam po maturi itd. V dvanajstih letih so dijakinje in dijaki oblikovali 360 enournih radijskih oddaj. Naša želja je, da ponovno obudimo ustvarjanje srednješolskih radijskih oddaj.

CURICULUM VITAE – MANIFEST (1997)

1. Janez otrok Svobode ne zapazi ničesar.
-Svet se vrti naprej!

2. Janez posiljen od svobode, čakajoč v vrsti, izjavlja: “Bravo svoboda!”
-Na srečo se svet vrti naprej!

3. Janez heroj zavihti svoj meč in se osvobodi tozemskih spon. Bravo Janez!
-Na srečo se svet vrti naprej brez njega!

4. Učenci sveta tipajo, okušajo, poslušajo, dihajo, čutijo.
-So os sveta!

5. Učenci sveta odkrivajo in postavljajo modrost življenja.
-So os in pot sveta!

6. Modreci sveta, vitezi plemenitosti, živijo Lepoto.
-So govor sveta!

7. SVET JE ZBLEDEL V NAŠIH MISLIH, ZATO OZNANJAMO:
NE SRAMOTIMO VEČ SVETA!
NE HLINIMO VEČ TRPLJENJA!
NE PREŠUŠTVUJMO Z LEPOTO!
NE KASTRIRAJMO UMA!
NE UBIJAJMO DUHA!
NE POSIPAJMO SE S PEPELOM!
NE ZANIKAJMO VZAJEMNOSTI!
NE BODIMO PREPAMETNI!
NE BODIMO VSE!
NE ZLORABLJAJMO BESED!
SPOŠTUJMO SVET, SPOŠTUJMO SEBE!

Mi kličemo: “BRAVO C.V.!”

 

NAGRADE

Teater CURRICULUM VITAE

1991:
La rasa

Preprosta zgodba o ljubezni, v katero je Dimitrij Gračner vključil vse izrazne elemente – od plesa do žive glasbe, ki so popisali ves spekter ljubezni.

1. mesto na Podobah trenutkov
1. mesto na Linhartovem srečanju amaterskih gledaliških skupin
1. mesto na Bramsu – srečanju amaterskih jugoslovanskih gledališč

1994.
Smisel nesmisla

Iskanje smisla, samega sebe in sveta se izkaže za absurdno početje, saj svet nima temeljev in tako je tudi človek v svojem obstoju obsojen na nesmisel.

Uvrstitev na Podobe trenutkov v Cankarjevem domu

1995:
Zeleni klavir

Avantgardna predstava, ki se imenitno poigrava s človeškimi čustvi in značaji.
Dva moška, dve ženski, črno – belo slikanje njihovih notranjih doživljanj preseka zeleni klavir.

Uvrstitev na Podobe trenutkov v Cankarjevem domu

1997:
Mi nismo delfini

Monotonost osebnega in poklicnega življenja, družbene norosti in iluzij, ki posamezniku onemogočajo, da bi našel in izrisal svojo življenjsko pot.

Uvrstitev na Podobe trenutkov v Cankarjevem domu

1998:
Plesno gledališka predstava ZID

Ovira, ki dekleta poveže v iskanju rešitve. Rešitev je v skupni, trdni povezanosti, ki obide in tako premaga zid.

Uvrstitev na Podobe trenutkov v Cankarjevem domu
Posebna nagrada za idejo in izvedbo

1999:
Učna ura

Naivna učenka, skrbna in materinska gospodinja ter duševno razdvojeni profesor se znajdejo v neizbežnem toku dogodkov, ki se jim ne morejo upreti.

Uvrstitev na Podobe trenutkov v Cankarjevem domu
Nagrajena predstava je bila izbrana na Linhartovo srečanje slovenskih gledaliških skupin

2001:
Nika

Tri boginje in šahista , dva svetova in zvedava Nika, ki se uči, spoznava videz in resnico ter se na koncu osamosvoji.

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija
Predstava je bila razglašena in nagrajena za najboljšo predstavo festivala

2007:
Veliki Dao

Dao in Heraklit, Heraklit in Dao, eno in mnogo, večno iskanje in razumevanje izvora, ki skozi dekliške oči dobi mehek in čuten pridih.

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija

2009:
A je sploh važno?

Formalni nadzor in njegovi nosilci na eni strani ter drugačni na drugi strani, ujetniki pravil in svobodni, vsi enaki in enakopravni. Duhoviti dialogi, ki razkrivajo anomalije moderne družbe.

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija

2010:
V tej sobi

Zgodi se umor in po naključju se v sobi znajdejo svojci in neznanka. Kako najti morilca med njimi, ko so vsi, razen neznanke, ujetniki svojih strahov.

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija
Nagrada za scenarij, izvedbo in režijo

2011:
O njem

Prijatelji in svojci se zberejo na sedmini, vsak ima svojo tesno vez s pokojnikom.
Paleta žalosti, humorja, strahu in zaničevanja nam pričara podobo umrlega neznanca.

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija

2012:
Nika

Zvedava Nika se sooča z življenjskimi ugankami, šahista razpravljata o obstoju Boga.
Trije različni svetovi, ki jih povezuje iskanje odgovorov na večna vprašanja o sebi, drugih in svetu. Mistično in intimno tako vključuje tudi racionalno.

Uvrstitev na regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin osrednje slovenske regije.
Sodelovanje na mladinskem mednarodnem gledališkem festivalu v Hlinskem.

2013
PSIHOZA

Uvrstitev na festival sodobnih umetnosti mladih – Transgeneracija.
Uvrstitev na regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin osrednje slovenske regije.
Uvrstitev na državno srečanje najboljših mladinskih gledaliških skupin Slovenije – FESTIVAL VIZIJE. (Nova Gorica).
Sodelovanje na mednarodnem gledališkem festivalu v Hlinskem.

2014
PRAVICA

Uvrstitev na regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin – Festival Vizije.
Gostovanje v Kreatoriju.
Uvrstitev na državno srečanje najboljših mladinskih gledaliških skupin Slovenije – FESTIVAL VIZIJE (Nova Gorica).