Brezžična povezava (Wi-Fi)

Navodila za dostop do brezžičnega omrežja Gimnazije Šentvid “gimsen-dijaki”

Nastavitve za operacijski sistem MS Windows

Navodila za dostop do brezžičnega omrežja Gimnazije Šentvid “gimsen-dijaki“, dobite na tej povezavi.

Nastavitve za operacijski sistem Android

  1. Poiščite in izberite brezžično omrežje gimsen-dijaki
  2. Autentikacija: EAP (PEAP)
  3. Faza 2 overitve: MSCHAPv2
  4. Certifikat CA: nastavitev ne spreminjajte
  5. Identiteta: vpišite svoje šolsko uporabniško ime, ki ga uporabljate za prijavo v šolske računalnike
  6. Anonimna identiteta: ne vpisujte podatkov
  7. Geslo: vpišite svoje šolsko geslo, ki ga uporabljate za prijavo v šolske računalnike
  8. Kliknite gumb Poveži.

 

Navodila za dostop do brezžičnega izobraževalnega omrežja EDUROAM 

Gimnazija Šentvid nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Ta je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/pravila-uporabe-omrezja-arnes.html).

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij (fakultete, knjižnice, srednje šole, osnovne šole), vključenih v sistem Eduroam v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org). Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni ali dijaki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini) z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo.html. Za brezžični dostop potrebujete uporabniško ime in geslo (AAI-račun za enotno prijavo), ki ga dobite na Gimnaziji Šentvid v začetku šolskega leta.

Prilagojena navodila za povezavo v eduroam omrežje, dobite na tej povezavi.

 

4. Pomoč kontaktne osebe

Kontaktna oseba je Martin Tegelj.