70-letnica Gimnazije Šentvid

Gimnazija Šentvid je bila ustanovljena 3. septembra 1945, zato v tem šolskem letu praznujemo 70-letnico šole.

Osrednja prireditev je bila slavnostna akademija, ki je bila 2. decembra 2015 v Cankarjevem domu. Praznovanje se je pričelo s sprejemom obiskovalcev v preddverju Linhartove dvorane in otvoritvijo fotografske razstave Šentvidčani potujemo. Druženje in obujanje spominov se je v bližnjem klubu nadaljevalo vse do zgodnjih jutranjih ur.

Ob visokem jubileju je izšel Zbornik ob 70-letnici Gimnazije Šentvid, ki si ga lahko ogledate s klikom ZBORNIK 70.

Od meseca oktobra krasi hodnik v tretjem nadstropju velika stenska poslikava – časovni trak – grafika_stena 70let.

Šentviški gasilci so na predvečer slavnostne akademije postavili mlaj pred vhodom v šolo.

Nekaj prireditev, ki so jih pripravili strokovni aktivi v preteklih mesecih

Prvi v nizu dogodkov je bilo fizikalno-astronomsko opazovanje luninega mrka na šoli v noči med 27. in 28. septembrom 2015.

Aktiv profesorjev biologije je v novembru organiziral predavanje mag. Maje Polak z naslovom Ali je indeks telesne mase ustrezen kriterij pri oceni naše teže?

Aktiv profesorjev zgodovine in predmetov s področja umetnosti je 10. decembra pripravil predavanje naše nekdanje dijakinje dr. Helene Motoh.

27. januarja 2016 je aktiv profesorjev angleščine pripravil predavanje in razgovor z naslovom Begunci osebno. Delovni jezik na dogodku je bil angleščina, temo pa so predstavili tujejezični govorci.

Aktiv matematikov je 24. februarja 2016 gostil bivšega dijaka naše gimnazije ddr. Janeza Žerovnika, ki trenutno predseduje Državni predmetni komisiji za matematiko in je tudi član Državne maturitetne komisije. Ddr. Janez Žerovnik je sicer profesor na Fakulteti za matematiko Univerze v Ljubljani. Predavanje ima naslov Teorija grafov in diskretna optimizacija.

Aktiv za psihologijo, sociologijo in filozofijo je v mesecu februarju v veliki predavalnici šole organiziral naslednja predavanja:
Zdravje na spletu in spletne zdravstvene skupnosti je izvedla naša bivša dijakinja Sara Atanasova, mlada raziskovalka na FDV
Država, mediji in sovražni govor je izvedel dr. Primož Krašovec s sodelavci s Filozofske fakultete
Spol, nasilje in intimnopartnerski odnosi je izvedla dr. Jasna Podreka s Filozofske fakultete.

V sklopu praznovanja ob 70-letnice Gimnazije Šentvid je aktiv drugega tujega jezika organiziral ogled filma »BEAUTIFUL GIRL«.

V počastitev 70-letnice šole je v četrtek, 21. aprila na šoli potekala literarno-glasbena prireditev 1. noč knjige na Gimnaziji Šentvid.

Aktiv športne vzgoje je v aprilu 2016 organiziral Štafetni tek ob 70-letnici šole, na katerem so sodelovali profesorji in dijaki šole.

Pri predmetu kemija smo 70-letnico šole obeležili s predavanjem dr. Primoža Šketa Vpogled v strukturni svet molekul.