GIMNAZIJA ŠENTVID

14. 12. 2020

Svetovalna služba Gimnazije Šentvid

 

Drage dijakinje, dragi dijaki,

zaradi intenzivnega drugega vala epidemije COVID – 19 se pouk na daljavo nadaljuje. Še naprej se soočamo s socialno izolacijo. Omejeni so vsakodnevni živi stiki s sorodniki, prijatelji, vrstniki, profesorji, omejeno je svobodno gibanje, prepovedano je druženje na javnih površinah, nakupujemo lahko samo živila in še to pod strogimi pogoji. Za nedoločen čas ostajamo brez vsakodnevnih opravil, ki sestavljajo naš ritem dneva in rutino. Izgubili smo občutek svobode odločanja in delovanja. Vsa ta omejevanja in prepovedi so spremenila naš ustaljen način življenja vplivajo na naše psihično razpoloženje.  Zato se lahko pojavljajo strah, jeza, tesnoba, nezaupanje, žalost, nestrpnost do soljudi, razdražljivost , potrtost, zamera. Te spremembe psihičnega počutja so do neke mere normalna reakcija na socialno izolacijo, na omejitve in vse prepovedi, ki nam jih vsak teden določa skupina strokovnjakov, ki skrbi za naše zdravje. Ni potrebno, da se jih ustrašimo, dobro pa je vedeti, kako si v takih trenutkih pomagati. Tukaj je nekaj priporočil, kako si lahko pomagate za boljše počutje in boljšo učno motivacijo.

  1. Dnevno spremljajte dogajanje preko medijev, vendar ne pretiravajte s poslušanjem vseh poročil. Pretirano izpostavljanje informacijam sproža in intenzivira občutke strahu, jeze, ujetosti, nemoči in tesnobe. Predvsem poiščite verodostojen vir podatkov: Ministrstvo za zdravje, NIJZ , vlada RS …
  2. Začrtajte si dnevni ritem dela, ki bo poleg šolskih obveznosti vključeval tudi druge, zanimive, sproščujoče dejavnosti, ki jih lahko opravljate doma (poslušanje glasbe, branje, ogled filma, nanizanke, naredite kakšno vašo priljubljeno sladico, družabne igre, sprehodi s psom, organizirajte pogovore s sošolci preko družbenih omrežij Zoom, Skype …). Vsakodnevna ali tedenska struktura dneva vas bo odvračala od prekomernega, škodljivega razmišljanja o virusu. Posledično se boste počutili bolje.
  3. Uporabite družbena omrežja, Skype, Zoom, Mycrosoft Teams in podobne za skupinsko učenje, medsebojno pomoč, nasvete, pogovore. Če začutite strah, napetost, stisko, ki stiska, pokličite prijatelje preko različnih medijev in se pogovorite. Pogovor sprošča, pomiri, predvsem pa boste začutili, da niste sami in da marsikdo doživlja podobno kot vi. To deljenje je zdravilno in razbremenjujoče.
  4. Redna, vsakodnevna telesna aktivnost, najbolje v naravi, je najboljši zaščitni faktor pred stresom, občutki nemoči in tesnobe. Narava sprošča, pomirja in krepi imunski sistem. Z gibanjem aktivirate voljo in motivacijo za učenje. Udeležite se vseh ur športne vzgoje, ki jo pripravljajo vaši profesorji.
  5. Pazite na čim bolj reden in zdrav način prehranjevanja, ki dodatno pomaga k dobremu psiho-fizičnemu počutju (izogibajte se pretiranemu uživanju sladkorja, ne pijte alkohola, uživajte čim več zelenjave, sadja in sveže pripravljenih obrokov).
  6. Poskrbite za zadostno količino spanja. Od 22. do 5. ure zjutraj je kvaliteta spanca najboljša, organizem se v tem času najbolje revitalizira.
  7. Izvajajte sprostitvene tehnike ali meditacije, ki jih lahko najdete na Youtoubu in ki so še kako učinkovite za boljšo koncentracijo, učinkovitost učenja in splošno dobro počutje. Tukaj posredujem zanimivo povezavo: https://www.cujecnost.org/dogodek/meditacije-v-praznicnem-decembru/?event_date=2020-12-17
  8. Redno izpolnjujte svoje šolske obveznosti, ki ohranjajo učno kondicijo ter odganjajo negativne misli, obenem pa je to priložnost, da ostanete povezani z vašimi profesorji in sošolci, torej s pomembno socialno skupino.
  9. Čas šolanja na daljavo izkoristite sebi v prid in si zastavite cilje, ki jih želite doseči (boljši uspeh, pri določenih predmetih poglobite znanje …). Z rednim učenjem boste doživljali notranje zadovoljstvo, kar bo pregnalo negativne misli in slabe občutke. Tako si boste pridobili zaupanje, da kljub temu, da ste odrezani od šole, napredujete h končnemu cilju, da uspešno zaključite šolsko leto in dosežete želeni uspeh.
  10. Zavedajte se, da se bo epidemija, slej ko preje, končala in vrnili se boste v šolo. Znanje je vaš privilegij, ki ga lahko dobro izkoristite in naložite v času trajanja epidemije.
  11. Vedimo se odgovorno, ostanimo doma, upoštevajmo prizadevanja vlade RS in stroke ter tako preprečujmo širjenje okužbe. Ostanimo medsebojno povezani, strpni, sočutni in občutljivi do vseh obolelih in do tistih, ki v teh dnevih delajo za dobrobit nas vseh in nimajo izbire ostati doma.
  12. Vsi skupaj se potrudimo in bodimo disciplinirani med novoletnimi prazniki. Letos bodo drugačni, kar pa ne pomeni manj privlačni. Tudi doma si lahko ustvarimo lepe trenutke. Če bomo v tem času vsi skupaj znali malo znižati pričakovanja zabav in druženja, se bomo lahko kmalu srečevali na šentviških hodnikih.

Včasih so misli in občutki težki in nas prekomerno obtežijo, izogibati se začnemo obveznostim in ne vidimo izhoda.

Če potrebujete pogovor sporočite na: milena.vidmar@sentvid.org , poklicala vas bom nazaj in se dogovorila z vami za čas pogovora.

Na spletni strani Gimnazije Šentvid imate tudi druge številke kamor lahko pokličete za psihosocialno pomoč.

https://www.sentvid.org/strokovna-in-prostovoljska-pomoc-za-otroke-in-mladostnike/

VIR: Zbornica kliničnih psihologov, NIJZ, SKZP