Žan Kranjec in Luka Dončić sta letos naj ljubljanska športnika in zato sta prejela Rožančevo nagrado za izjemne dosežke. Nagrado podeljuje MOL (Zoran Jankovič).

Žan Kranjec se je smučarskemu društvu Novinar pridružil pri desetih letih in že v otroških kategorijah s svojim odnosom navduševal trenerje.
Na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2012 v italijanskem Rocarassu je dosegel tretje mesto v veleslalomu in kombinaciji, uvrstitev v veleslalomu je ponovil še leto kasneje na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kanadi. V svetovnem pokalu je prvič nastopil leta 2011 v Kranjski Gori, leta 2013 pa je v Alti Badii prvič osvojil točke v svetovnem pokalu.
V sezoni 2018/19 je v Saalbachu dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, v naslednji sezoni je dodal še zmago v Adelbodnu in štiri uvrstitve na zmagovalne stopničke. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je osvojil četrto mesto v veleslalomu.
Sezono 2019/20, ki je bila zaradi epidemije predčasno prekinjena, pa je končal na 4. mestu v skupnem seštevku veleslalomov za svetovni pokal.

Luka Dončić je svojo košarkarsko pot začel na OŠ Mirana Jarca v Ljubljani, njegov prvi klub pa je bil Union Olimpija. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar, izbran v ligo NBA, dve leti kasneje pa je postal prvi Slovenec, izbran v prvo postavo tekme vseh zvezd. Spoštujejo ga soigralci in tekmeci po celem svetu.
Nepozaben in neprecenljiv je njegov prispevek k osvojitvi naslova evropskega prvaka s slovensko reprezentanco leta 2017 v Turčiji.
Luka Dončić pooseblja vrhunskost, pa ne le športno. Je primer uspeha v življenju v globalni konkurenci. Je zmes izjemnega talenta, predanega dela, pogumnih odločitev in pooseblja človeško svetovljanstvo; sodelovalnost in socialni čut; garaško predanost in lahkotnost v vrhunskosti.

Primož Praprotnik