Dijaki 3. e in 3. f naše gimnazije so konec marca pod mentorstvom profesoric Snežane Sotlar in Polone Cimerman soustvarjali veličastno prostorsko instalacijo Misliti svobodo (Think Freedom), ki jo je zasnovala priznana newyorška umetnica bosanskih korenin Edina Selešković.

Umetniška mojstrovina je celostno zasnovan umetniški projekt, sestavljen iz več tisoč kovinskih skulptur v obliki ptic, na katere so dijaki po navdihujočem predavanju in pogovoru z go. Selešković zapisali svoje misli o tem, kaj zanje pomeni svoboda oziroma kako jo pojmujejo. Ptice dijakov Gimnazije Šentvid so tako postale del svetovnega projekta, ki je nastal leta 2015 v Sarajevu, in bodo z njihovimi sporočili na krilih poletele v trideset mest na štirih celinah v obliki jate v svobodnem letu, pridružile pa se jim bodo nove z idejami vrstnikov različnih držav in kultur.

Projekt, ki povezuje mlade z vsega sveta, podira meje in pošilja sporočilo o miru in svobodi, med drugim združuje elemente kiparstva, instalacije, svetlobe, zvoka, filma in besede, njegov pomemben del pa so tudi nove globalne tehnologije komunikacij. Končna postaja projekta bo v New Yorku leta 2019, ko bo predstavljen pred zgradbo Združenih narodov, pri nas pa bo do 15. aprila 2017 na ogled v desnem atriju Meste hiše.

Projektu lahko sledite tudi na Facebooku (Think Freedom).

 

Polona Cimerman