Video-esej »OPOLNOMOČENJE ŽENSK » / Women empowerment

 

V okviru družboslovnega ITS-ja so dijakinje in dijaki pri predmetu sociologija sodelovali v projektu Zavoda VIZO »Poučevanje v gimnazijah s filmom 2020/21. Ena izmed ključnih nalog tega projekta je bila tudi izdelava video-esejev s sociološko problematiko. Dijakinje in dijaki so se lahko s svojim izdelkom prijavili na razpisan natečaj za nagrade najboljših video-esejev, katere je pregledovala in ocenjevala strokovna žirija v sestavi: Ivana Novak (RTV), Ana Šturm (Revija Ekran) in Rok Govednik (Zavod Vizo).

Na natečaj je prispelo 49 del 78 ustvarjalk in ustvarjalcev iz desetih različnih gimnazij in srednjih šol v Sloveniji. Žirija je podelila poleg glavnih nagrad tudi osebne posebne omembe.

Manca Zadel, dijakinja 3. E razreda je dosegla z izdelavo svojega video-eseja 3. mesto in bo tako prejela 3. glavno nagrado.

Režija je v svoji oceni podala naslednjo obrazložitev:

Manca Zadel se je lotila teme, na katero je še kako potrebno opozarjati, vse dokler se pravice žensk ne bodo izravnale z moškimi. S premišljenimi odlomki iz filmskih referenc mladinske kinematografije in inspirativnih govorov pop estradnic ter političark zareže v boleče tkivo družbenih nesorazmerij in odpira vprašanja za mlado generacijo, ki ji Manca pripada. Edini odrasli moški lik, ki ga je v esej vključila predstavlja vse zanikrne frustracije moškega, a mu kot kontrapol stopi naproti mlad deček, ki povsem preprosto razkrije dejstvo, da položaj žensk v družbi enostavno ni pravičen. Manca si je tako za ne samo močno temo, temveč za avtoričino izrazito uporniško držo prislužila tretjo nagrado.

Kaj več o rezultatih natečaja si lahko preberete na naslednji spletni strani (kliknite na sliko s tekstom):

ZNANI SO ZMAGOVALCI VIDEOREZA!

Zapisala:

mentorica Tatjana Brank