STROKOVNA EKSKURZIJA V BRUSELJ, GENT IN BRUGGE

Evropski parlament, diamanti in čokolada

 

V sredo, 29. marec 2017, smo se ob 20.00 odpeljali izpred športne dvorane Gimnazije Šentvid. Nočna vožnja nas je vodila skozi Avstrijo in Nemčijo. Zjutraj smo se zbudili v Luksemburgu, kjer so imeli postanek za zajtrk.

V četrtek dopoldne, 30. marca, smo prispeli v Waterloo v Belgiji. Tu se je 18.  junija 1815 odvila znamenita bitka med Napoleonom in zavezniki pod vodstvom vojvode Wellingtona. Obiskali smo Wellingtonov muzej, nekdaj komandno središče vojvode Wellingtona in zavezniških sil. Številni dokumenti in orožje pričajo o zgodovinski bitki in o sedmih narodih, ki so sodelovali v bitki na strani zaveznikov. Po ogledu smo se po 226 stopnicah povzpeli na vrh spominskega pobočja »La Butte du Lion« s spomenikom, 28 tonskim levom. Pobočje so zgradile žene z zemljo z bojnega polja. Z vrha se nam je odprl lep razgled po nekdanjem bojišču. V neposredni bližini smo si ogledali še panoramo bitke.

Pot smo nadaljevali proti Bruslju, prestolnici Belgije in Evropske unije. Sledil je krajši avtobusni panoramski ogled mesta: palača narodov, sodna palača, kraljevi trg in kraljeva palača ter katedrala. Sledil je voden obisk Evropskega parlamenta. Sprejela nas je gospa Dolinšek, ki nam je predstavila delovanje institucij Evropske unije ter odgovarjala na vprašanja dijakov. Ker je bila naša gostiteljica evropska poslanka gospa Romana Tomc na delovnem obisku na Malti, nas je nagovorila preko videa. Ogledali smo si tudi plenarno dvorano, kjer zasedajo evropski poslanci.

Po ogledu je sledila nastanitev v mladinskem hotelu Meininger hotel Brusseles, ki se nahaja 1,5 km od Grande Place.

V petek, 31. marca, smo se po zajtrku odpravili na celodnevni izlet po belgijskem podeželju. Vožnja do Genta, četrtega največjega belgijskega mesta in resničnega flandrijskega diamanta v Belgiji, nam je minila zelo hitro. Na sprehodu skozi srednjeveško mestno središče s številnimi gotskimi stavbami in v senci 1000 letnega »Castle of Counts« smo se spoznali z nekdanjo in današnjo trgovsko močjo mesta. Navdušila nas je mestna hiša z »več obrazi«, zgrajena v različnih stilih od flamobojantne gotike do renesanse. Ogledali smo si mogočno katedralo, v kateri je bil krščen Karel V., kjer so grobnice številnih gentskih škofov ter ki v svoji notranjosti čuva izredne zaklade, kot so baročni oltar, Rubensovo prižnico in svetovno znani gentski oltar, delo Jana van Eycka iz 15. stoletja. Razvejeno omrežje srednjeveških ulic velja za največje območje za pešce v Evropi. Ustavili smo se pred simbolom mesta, 91 metrov visokim zvonikom s pozlačenim zmajem Belfort. Po ogledih smo nadaljevali vožnjo v Brugge. Zaradi številnih kanalov in cvetoče trgovine ga imenujejo tudi »severne Benetke« in je veljalo za eno najbolj cvetočih evropskih mest, ki je Evropo zalagalo s čipkami. Ogledali smo si srednjeveško središče mesta: mestni trg, prvo borzo na svetu in se sprehodili ob kanalih. V muzeju diamantov smo spoznali zgodovino diamantov skozi stoletja in vlogo, ki sta jo igrala Brugge in burgundski dvor v 14. in 15. stoletju. V “diamond labo” laboratoriju pa smo lahko občutili in s svojimi rokami raziskovali 8 najpomembnejših lastnosti diamantov. Sledila je še demonstracija brušenja diamantov in nastanek briljantov. V Bruselj smo se vrnili zvečer in se po večerji peš odpravili do Grande Place, velikega trga, kjer so nam številne lučke pričarale pravljično kuliso mesta.

V soboto, 1. aprila, smo po zajtrku peš odšli na ogled znamenitosti Bruslja: kraljevska palača, katedrala, mestna hiša in slikovite cehovske hiše na zgodovinskem Velikem trgu, pravosodna palača, največja zgradba iz 19. stoletja v Evropi. Ogledali smo si tudi simbol Bruslja, drobni bronasti kipec Manneken Pis, »fantka, ki lula«, in obiskali muzej čokolade, kjer nam je mojstrica priprave čokolad pokazala nekaj svojih skrivnosti tradicionalne izdelave čokolade. Seveda smo lahko različne vrste prvovrstne belgijske čokolade in ročno izdelane praline tudi poskusili. V prostem času pa smo pokusili znameniti bruseljski krompirček ter vafle. V popoldanskih urah je sledil še obisk Atomiuma, skulpture, ki so jo leta 1952 postavili za namene Expa, se z dvigalom popeljali v njegovo najvišjo kroglo in se s čudovitim razgledom poslovili od Bruslja.

Sledila je nočna vožnja preko Luksemburga, Nemčije in Avstrije proti domu. Domov smo prispeli v nedeljo, 2. aprila, v dopoldanskih urah.

 

Tina Terzić

 

Bruselj

Parlament

Parlament

Parlament

Parlament

Atomium

Gent

Muzej diamantov

Nočni Bruselj

Vafli

Waterloo