PROJEKTI, FINANCIRANI S SREDSTVI IZ SKLADA SVETA STARŠEV, KI SO BILI IZVEDENI V ŠOLSKEM LETU 2023/24

RAZISKOVANJE IN DOŽIVLJANJE LITERARNE POKRAJINE – ESEJ V NARAVI ZA DIJAKE 3. LETNIKA

Dijaki 3. letnika so v začetku oktobra 2023 na poldnevni ekskurziji spoznavali Škofjo Loko in Visoko v zgodovinsko-geografski in tematski povezanosti z romanom Visoška kronika. V Škofji Loki so obiskali Loški muzej in se sprehodili po tematski poti Agatine preizkušnje, na Visokem pa so prisluhnili zgodbi rodbine Kalan in Tavčarjevi življenjski zgodbi.

 

SPOZNAVNI DNEVI ZA DIJAKE 1. LETNIKA ŠPORTNIH ODDELKOV

Cilji šole v naravi za dijake v športnih oddelkih so spoznavanje sošolcev in profesorjev v sproščenem okolju, socializacija, vplivanje na osebnostni razvoj in oblikovanje sistema vrednot, oblikovanje trajne navade preživljanja aktivnega prostega časa.

Tako smo v septembru 2023  za dijake prvega letnika Gimnazije Šentvid v športnih oddelkih izvedli štiri – dnevno šolo v naravi in poleg športnega programa, ki ga imajo v učnem načrtu vključili še druge vsebine, ki so jim omogočale hitrejšo in lažjo prilagoditev na novo okolje, sošolce in gimnazijski program.

 

Ekskurzija v Gradec in čokoladnico Zotter

V soboto, 2.12.2023, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili v Gradec v Avstriji. Najprej smo obiskali čokoladnico Zotter, kjer smo si ogledali navdihujoč predstavitveni film z lastnikom podjetja Josefom Zotterjem v glavni vlogi. Podjetje spodbuja pridelovalce kakava k sonaravni pridelavi, zato so zaradi kvalitetne surovine tudi njihovi izdelki taki. Spoznali smo proces proizvodnje od zrna kakava do čokolade ter predvsem okušali ročno narejene izdelke iz čokolade. Nato smo si ogledali središče mesta Gradec in se povzpeli na grajski grič, kjer stoji znameniti graški stolp z uro. Z griča je čudovit razgled na mestno središče, kjer smo se sprehodili po praznično okrašenih ulicah, v nemščini nakupili darilca na okrašenih stojnicah ali se posladkali s katero od dobrot. V poznih popoldanskih urah je sledil povratek proti domu, kamor smo prispeli v večernih urah.