PREDSTAVITEV LIKOVNE RAZSTAVE KOLAŽ DOŽIVETIJ

 

KOLAŽ DOŽIVETIJ

»Skril bi se raje,

poniknil vase,

se dal odpihniti viharjem,

se skriti v povprečje.

A tu sem,

svoja dela postavljam na ogled.«

 

Likovna razstava je namenjena predvsem opazovanju, vendar ne smemo zanemariti konteksta in procesa ustvarjanja.

 

TEHNIKE

Zastopane tehnike so kolaž, monotipija, akril na platnu, tempera in tuš, akvarel, risba s svinčnikom, peresom, kredo.

Eksperimentiranje s tehnikami je iskanje novega in omogoča, da mlad ustvarjalec pogumno išče sebi ustrezne poti.

 

KONTEKST in PROCES DELA

Dela niso nastala v naglici, da bi zadostila pogojem všečnosti, ustreznosti. Dijaki so se podali na pot lastne umetnosti, poudarili so individualnost in svojo enkratnost združiti v skupno razstavo. Likovna dela so postavljena v prostor in čas, kontekst srednješolskega obdobja in prostora šolskega hodnika.

 

POMEN RAZSTAVE

Morda je videti preprosto, vendar je za njimi zahtevno delo.

Odrekanje vsakdanjim zavajajočim vplivom in poglabljanje vase sta težki za izkušenega umetnika, kaj šele za srednješolca, ki išče potrditev vse kje drugje kot v likovnem ustvarjanju. Zato je občudovanja vredna njihov odločitev, da svoja dela razstavijo. Potreben je bil svojevrsten napor, da so svoje ideje uresničili, in nato pogum, da svoje ustvarjanje predstavijo pred kritičnim občinstvom prijateljev, profesorjev, vrstnikov, staršev.

Proces ustvarjanja našemu življenju doda vrednost, iz katerega črpamo moč in veselje do življenja. Hvala Špeli, Ani, Maji, Robin, Timu.

 

GLEDALCEM

Vredno je tudi to, da ste tukaj kot opazovalci, gledalci, ki želijo razumeti, ne le soditi o dobrem in slabem, o všečnem, lepem.

Ko se bo pogled osvobodil sodb všeč-ne všeč, pride čas za novo doživetje. Kolaž doživetij namreč ni le na steni, je tudi v nas, v opazovalcih, gledalcih.

Povabim vas, da nismo le bežni opazovalci, delivci sodb, ampak si vzamete čas, posedite in se zatopite v zgodbo doživljajev in si dovolite uvid v celoto.

Na prireditvi so bila razstavljena tudi likovna dela Tima Gerdina iz 4. b.

 

Mentorica likovnega krožka

Vesna Kirbiš