Na nagradni izlet v München smo se 21. aprila 2017 odpravili Klara Verbič, Blaž Kisovec, Jan Krivec (ki je nadomestil Roka Dolenca) ter Tina Terzić.
Prvi dan smo si najprej ogledali staro mestno jedro: Trg Karlsplatz, ki mu domačini mu raje rečejo »Stachus«, kjer dominira Sodna palača, 100 metrov stran pa je münchenska borza. To je zbirališče domačinov in turistov. Tukaj se začne ena najdaljši pešcon v Evropi (Neuhauser Straße – Kaufingerstraße) z münchensko nakupovalno miljo. Od obzidja so danes ostala samo tri vrata: Isartor, Sendlingertor in najbolj znana Karlstor. Vrata so postavili v 13. ali 14. stoletju. Imena so dobila po prenovi v 18. stoletju. Seveda smo se ustavili na Marienplatzu, srcu bavarske prestolnice, ki je bilo leta 1854 poimenovano po Marijinem stebru. Steber stoji na sredini trga in nosi Marijo, zaščitnico/patronko Bavarske. Na trgu dominira Nova mestna hiša (Neues Rathaus) z novogotsko fasado. Stavba je bila dokončno zgrajena leta 1909. Ogledali smo si največjo renesančno cerkev severno od Alp, cerkev sv. Mihaela, ki jo krasijo bronasti kipi, ki upodabljajo dinastijo Wittenbach ter cerkev sv. Petra (romanska cerkev s kasneje dodano več kot 90 metrov visoko konico v gotskem stilu), ki je v 12. stoletju nadomestila staro cerkev menihov iz 8. stoletja. Je najstarejša münchenska zgradba. Po 300 stopnicah smo se povzpeli na razgledno ploščad, od koder se vidi celo mesto. Seveda nas je pot zanesla tudi v Frauenkirche, zaščitni znak Münchna, najvišjo zgradbo v mestnem jedru. Mestni odlok namreč preprečuje gradnjo stavb, višjih od 100 m. To je gotska katedrala z dvema zvonikoma v obliki čebule, ki sta visoka 99 metrov. V katedrali se na tleh nahaja črni odtis hudiča. Sprehod smo zaključili na tržnici (Viktualienmarkt), kjer smo se prepustili vonjavam hrane in začimb ter uživali v barvitosti münchenske ponudbe.
Pozno popoldne smo se odpravili na Theresienwiese, kjer je potekal Frühlingsfest. Theresienwiese se razprostira na 42 hektarih. Najbolj znana prireditev je vsekakor Oktoberfest, ki se začne vsako leto na drugo soboto v septembru. V času po Veliki noči pa se Münchenčani in tudi turisti radi poveselijo na 14 dni trajajočem prazniku ob začetku pomladi. Zabavali smo se na vrtiljakih, si pogledali zabavo z živo glasbo v Bierzeltu ter se ob sončnem zahodu odpravili proti hostlu.
Naslednje jutro smo se že zelo zgodaj napotili v živalski vrt Hellabrunn. Leta 1911 ustanovljeni živalski vrst nas je navdušil z 19.000 živalmi in 750 živalskimi vrstami. Letno ga obišče skoraj 2 milijona ljudi. Je prvi geološki živalski vrt na svetu, kjer so živali razvrščene po celinah, od koder izhajajo. Živali so nameščene v velikih ogradah brez ograj ali rešetk. V tem času je bil živalski vrt še posebno živahen, saj se je preko zime skotilo veliko ljubkih mladičev. Popoldne smo se odpravili v Olimpijski park, ki ga je mesto dobilo na račun olimpijskih iger 1972. Bogata infrastruktura omogoča organizacijo največjih kulturnih in športnih dogodkov. Tako smo se lahko sprehodili ob »walk of fame«, kjer so odtisi rok številnih svetovnih glasbenikov, ki so tukaj nastopali. Mogočni Olimpijski stolp, visok 291 metrov, ki je ednina zgradba v mestu in ki presega zvonika katedrale, smo si ogledali le »od spodaj«. Z dvigalom se na 190 metrov visoko razgledno ploščad zaradi slabega vremena, nismo povzpeli. Smo se pa sprehodili še do BMW-Welta, razstavno-prodajnega salona, kjer so občudovali lepe avtomobile in motorje. Preverili smo še ponudbo v nakupovalnem središču Olypia-Einkaufszentrum ter se okrepčali s tipično nemško hrano: Currywurst, Bratwurst in Döner-Kebab (le-to so že zdavnaj vzeli za svojo).
Zadnji dan smo se odpravili še v Dachau, kjer smo si 20 kilometrov severno od Münchna ogledali spominsko obeležje koncentracijskega taborišča.

Tina Terzić

 

Zoo

 

Zoo

 

Zoo

 

Olympiapark

 

Marienplatz

 

Frühlingsfest

 

Frühlingsfest

 

Frühlingsfest

 

Frühlingsfest

 

Frühlingsfest

 

Dachau

 

Bmw Welt

 

Bmw

 

Alter Peter

 

Alter Peter