JESENSKA EKSKURZIJA V MÜNCHEN

 

V soboto, 27. oktobra 2018, smo v zelo zgodnjih jutranjih urah z avtobusom odpotovali izpred športne dvorane Gimnazije Šentvid. Pot nas je vodila skozi Karavanški predor mimo Beljaka, Spittala in Salzburga v Nemčijo.

Po prihodu v Bavarsko prestolnico München je sledil avtobusni ogled mesta: osrednji trg, kraljevi trg z znamenito Ludvikovo cesto, ob kateri se nahajata Bavarska državna knjižnica in Ludwig-Maksimiljanova univerza, ter nato vožnja do Olimpijskega parka, ki je bil leta 1972 prizorišča XX. poletnih olimpijskih iger. Povzpeli smo se na olimpijski stolp, s katerega je bil kljub zelo oblačnemu in deževnemu vremenu lep razgled na München.

Sledil je obisk BMW muzeja, ki so ga odprli tik pred otvoritvijo olimpijskih iger. Ogled nas je popeljal skozi časovni interval zgodovine, dizajna in razvoja avtomobilov, motociklov ter letalskih motorjev. Spoznali smo skoraj stoletno zgodovino blagovne znamke BMW ter videli tudi starejše študije, prototipe in koncepte BMW, ki nikoli niso ugledali serijske proizvodnje.

Nato smo se sprehodili do BMW Welta, ki ni le münchenska turistična znamenitost, ampak s svojo arhitekturo, ki piše prihodnost, predstavlja tudi svojevrsten mejnik. Osrednji del kompleksa je namenjen prodaji avtomobilov, opremljenih po individualnih željah novih lastnikov. Interaktivni razstavni eksponati poleg ekskluzivnih predstavitev trenutnih serij avtomobilov in motornih koles nudijo tudi vpogled v raziskave, razvoj, oblikovanje in proizvodnjo avtomobilov. Žal se nismo mogli zapeljati s katerim od vozil in preizkusiti svojih sanjskih avtomobilov, saj le-to ni več mogoče.

Smo pa v Wurstbude v Olimpijskem parku preizkusili Bratwurst mit Semel in Curry Wurst ter Pfannkuchen mit Nugatcreme. Nato smo se odpeljali v središče mesta in samostojno raziskovali območje za pešče, ki se razprostira med Karlovimi vrati od Stahusa in vrati Isar. Da smo se malo pogreli in stopili z dežja, smo zavili tudi v kakšno trgovino, kjer se mnogi trgovci že pripravljajo na adventno-božični čas, čeprav je šele oktober. Večer smo zaključili v bližnji restavraciji z bučno juho, dunajskim zrezkom in sadno rezino. Dejstvo, da bomo lahko zaradi premika ure na zimski čas, spali malo dlje, nas je pospremilo v hotel.

Po zelo dobrem in bogatem zajtrku smo se odpeljali do Allianz Arene, matičnega stadiona nogometnega kluba Bayern. Med vožnjo do arene sta nam Uroš in Kristijan, tako kot se za prave nogometne navdušence spodobi, povedala veliko informacij v zvezi s klubom in stadionom. Z lokalnima vodnikoma Julijo in Stefanom smo se sprehodili preko tribun, preizkusili neverjetno akustiko stadiona, si ogledali prostor za novinarske konference, slačilnico ter v tunelu za prihod igralcev na stadion ugotovili, kako se počutijo igralci pred vstopom na zelenico. Nekateri izmed nas so si brez težav predstavljali sebe, kako bodo čez nekaj let njihove slike visele na prostoru za igralce v slačilnici … Seveda smo imeli tudi nekaj časa za nakup spominkov v fan trgovini.

Popoldne smo kljub še vedno kar močnemu dežju in vedno nižjim temperaturam uživali v živalskem vrtu Hellabrunn, ki je bil ustanovljen že leta 1911. Tu živali živijo v skupnostih v skladu s svojo geografsko porazdelitvijo. Ugotovili smo, da Hellabrunn ni živalski vrt v klasičnem smislu. To je naravna zaščitena travniška pokrajina ob reki Isar, kjer živi 18.992 živali 758 različnih vrst v velikih ograjenih prostorih. Zahvaljujoč obsežnim jarkom in naravni krajinski zasnovi smo uživali v čudovitem in neoviranem pogledu na živali.

Spet smo se vrnili v mestno središče na osrednji Marijin trg Marienplatz ter si ogledali novo mestno hišo Neues Rathaus z znamenitim stolpom ter prisluhnili igri zvonov Glockenspill, zavili v najstarejšo pivnico Hofbräuhaus, si ogledali katedralo Frauenkirche in cerkev St. Mihaels Kirche, kjer so razstavljene tudi fotografije ob koncu 2. Svetovne vojne uničenega mesta in njegove poznejše obnove. Premraženim se nam je prilegla večerja v pivnici. Ugotovili smo, nam je bavarska hrana zelo teknila: gobova juha, goveja pečenka v omaki s kruhovim cmokom ter Schwarzwaldtorte.

Po zajtrku smo se odpeljali v Tehnični muzej, ki ga Nemci imenujejo Deutsches Museum. V njem je predstavljen celoten razvoj tehnike. Eksponati so razstavljeni tako v obliki maket kot v naravni velikosti. Veliko jih je v prerezu za nazornejši ogled delovanja posameznega stroja. V določene eksponate smo lahko tudi vstopili, sprehodili smo se po rudniku in občudovali razvoj tehnike od začetka do računalniško vodenih naprav. Obiskali smo tudi planetarij in si ogledali projekcijo nočnega neba, ki jo je spremljal zanimiv vpogled v astronomijo. To dopolnjuje programska oprema, ki omogoča simulacijo prostega pretoka skozi vesolje v realnem času. Ker nam je bilo prijetno toplo in nadvse udobno na ležalnikih, so nekateri celo malo zadremali …

Ko smo zapuščali München, je za kratek čas posijalo tudi sonce. Vožnja domov nam je minila hitro, saj so nas vodnik Boris, Filip in Žiga zabavali s pripovedovanjem šal. Tudi močan naliv ob prihodu v Šentvid ni mogel pokvariti naše dobre volje in odplakniti vseh vtisov z ekskurzije. Seveda pa se že veselimo naslednje!

 

Tina Terzić