Dijaki francoščine na ekskurziji v Parizu

Z dijaki tretjega letnika francoščine smo se v drugem tednu junija (9. 6. do 12. 6. 2022) odpravili na prav posebno ekskurzijo v Pariz, ki smo jo organizirali kar sami. Dijaki so že nekaj mesecev prej nestrpno čakali, da bo Francija odpravila prezahtevne pogoje za vstop in v trenutku, ko se je to zgodilo, smo kupili letalske karte, rezervirali hotel ter pričeli z načrtovanjem. Skupaj smo naredili seznam za ogled največjih znamenitosti, dijaki pa so  pripravili posamezne opise pariških atrakcij v francoščini. Učenci so nas do posameznih točk v mestu pripeljali sami in se trudili čim več komunicirati v francoščini. Naslednjič se bodo v Pariz lahko brez težav odpravili tudi sami.

Po kratkem letu iz Ljubljane, smo za začetek našli najbolj ugodno pot do centra mesta in našega hotela. Znajti smo se morali v labirintu podzemlja in metro je hitro postal naš novi najboljši prijatelj. Povzpeli smo se na Slavolok zmage, občudovali Mona Lizo v Louvru in Monet-jeve lokvanje v Orangerie, imeli piknik na Place des Vosges, se ponoči sprehodili ob Seni, se poklonili Napoleonu, Jimu Morrisonu, Victorju Hugoju in Rodinovemu Mislecu. Pariško mojstrovino, Eifflov stolp, smo občudovali v soju utripajočih luči, ko se ga enostavno ne moreš nagledati in v tistem trenutku postali soudeleženci nadvse romantične zaroke.  Moški, ki je sedel pred nami in tako kot mi vsi, občudoval Eiffla in prepeval pesmi ob igranju odličnega uličnega glasbenika, nam je v roko potisnil listek, na katerem je v treh jezikih pisalo, če ga lahko posnamemo, saj bo čez nekaj trenutkov zaprosil svojo partnerko! Natanko to se je čez nekaj minut tudi zgodilo, in sicer v trenutku polne ure, ko se Eiffel za nekaj minut prične svetlikati. Množica je ploskala, glasbenik je izrekel čestitke srečnemu paru, mi pa smo vse skupaj posneli…

Pred najbolj znano katedralo na svetu, Notre-Dame, smo se znašli v času, ko jo prenavljajo po hudem požaru pred nekaj leti in ki še vedno ostaja ena najlepših na svetu.  Na še eno sončno dopoldne smo se povzpeli do bazilike Sacré-Coeur in se sprehodili po slikoviti in vselej živahni bohemski četrti Montmartre, ki je od nekdaj privabljala umetnike, zato ni nenavadno, da so si prav tukaj našli začasni dom nekateri »velikani« preteklega stoletja, kot so Dalí, Picasso, Van Gogh in številni drugi…

Naš urnik je bil natrpan, saj smo v treh dneh naredili preko 60 km. Trije pogumneži so se odpravili celo do Versailles-a, kjer so si ogledali kraljevo palačo ter se po čudovitih in prostranih vrtovih vozili s kolesi.

Ko smo se vrnili domov, smo imeli v mislih kljub neizmerni utrujenosti, le eno stvar: »Kdaj gremo spet nazaj!?«

V Parizu smo doživeli ogromno nepozabnih izkušenj. Vse je bilo tako kot v filmu. Majhne kavarnice na vsakem vogalu, igranje uličnih glasbenikov, okušanje makronov nenavadnih okusov in seveda ogled magičnega Eifflovega stolpa, ki je zvečer zasvetil vsako polno uro. Pariz je eno izmed najbolj prijaznih mest za dijake in študente, saj smo imeli skoraj vse obiske v muzeje in galerije zastonj. Tako smo si lahko privoščili malo več pri hrani in kavicah, ki pa so kar dražje kot pri nas.

Zoja Sušec, 3. B

Najbolj mi je v spominu ostal večer pod Eifflovim stolpom in razgled s Slavoloka zmage, ki je bil res krasen. Zelo prijetno me je presenetilo to, da so bili do nas vsi zelo prijazni, čeprav smo včasih govorili angleško. Pariz mi je bil zares všeč in zagotovo se bom še vrnila.

Ajda Mravlje Pačnik, 3. B

Pariz mi je bil zelo všeč. Končno sem vse znamenitosti lahko videla v živo in nisem bila razočarana. Zelo so mi bili všeč muzeji, najbolj pa kipi. Če bi imela možnost, bi šla takoj nazaj.

Alja Hudoklin, 3. b

Čeprav smo samo nekaj minut po pristanku v Pariz izgubili telefon (pozabili na letalu!) in kasneje izstopili na napačni postaji metroja, smo po mnogih dogodivščinah, prišli domov vsi živi in zdravi. : )

Eva Šetina, 3. B

Tout le voyage à Paris etait charmant, mais ce qui m’a le plus marqué, c’etait le hameau de la reine Marie Antoinette à Versailles. Les cottages pittoresques entourés de forêts, lacs et jardins sont phénoméneaux!

Oskar Prezelj, 3. B

Tina Bertoncelj in dijaki francoščine 3. B/D