V soboto, 10. 2. 2024, smo se učenci ITS humanističnega modula z vlakom odpeljali v glavno mesto Hrvaške, Zagreb. Po prvi jutranji kavi smo se zbrali pred muzejem Klovičevi dvori, kjer je na ogled retrospektivna razstava kiparskih del slavnega kiparja, Ivana Meštrovića.

 

Muzej – galerija Klovičevi dvori je največja hrvaška galerija in se nahaja v starem mestnem jedru. Bivši samostan je postal leta 1882 muzejski prostor, kot prvi na hrvaški likovni in kulturni sceni.

Muzej gosti obsežno zbirko Meštrovićevih del, vključno z njegovimi kiparskimi in arhitekturnimi deli. Je zato ne le prostor, kjer lahko obiskovalci uživajo v umetnosti, ampak tudi kraj, kjer lahko doživijo in razumejo pomembnost in vpliv tega izjemnega umetnika na hrvaško in svetovno kiparstvo.

Ivan Meštrović (1883-1962) je kot kipar deloval v času ruske revolucije, balkanskih vojn in obeh svetovnih vojn. Sodeloval je na več kot 150-ih razstavah. Politični dogodki niso zaznamovali samo njegovega umetniškega dela, ampak so tudi vplivali nanj kot človeka, ki je služil osebni svobodi in narodni neodvisnosti.

Po ogledu smo imeli prosti čas, da bi si ogledali čudovito mesto, ki združuje bogato zgodovino. S svojo mešanico avstro-ogrske arhitekture, srednjeveškega vzdušja in sodobnih prvin ponuja obiskovalcem raznoliko izkušnjo.

Po zboru na glavni železniški postaji smo se z vlakom odpravili nazaj domov, v deževno Ljubljano s polno novih znanj, izkušenj in najbolj pomembno, toplih spominov.

 

Alya Matušek in Dimitri Tanasenco, 3.E