Zapis naše dijakinje Nine Sodnik iz 3. b o obiskih zunanje strokovnjakinje mag. Barbare Koci na urah psihologije.

 

 

Obisk mag. Barbare Koci pri urah psihologije

V zadnjih  mesecih nas je v okviru sklopa ITS – družboslovni modul – pri predmetu psihologija obiskala mag. Barbara Koci. Kljub temu, da je po osnovni izobrazbi ekonomistka, mag.znanosti managementa in organizacije, je svojo poslovno pot gradila na različnih interdisciplinarnih področjih na različnih delovnih mestih. V zadnjih 12 letih je svoje znanje nadgradila tudi s področjem vodenja, cochinga in logoterapije ter psihološkega svetovanja mladostnikom ob učnih težavah in upadu motivacije za končanje študija.

Izvaja številne praktične delavnice za mladostnike, podobno jih je izvajala tudi z nami ob podpori naše profesorice Logondrove na temo izboljšanja svojega učenja.  Najprej smo morali izpolniti nekatere vprašalnike in z njimi ugotovili, kakšen je trenutno naš pristop k učenju in na katerih področjih ga lahko izboljšamo, da bomo pri učenju najbolj učinkoviti. Po tem nam je gospa Barbara predstavila medoto SMART, ki je namenjena postavljanju ciljev tako, da pri njihovem oblikovanju sproti preverjamo, ali so ureničljivi in v kakšne časovnem okvirju. Vsak pri sebi si je izbral nek cilj, kateri je moral biti:

S – jasen, konkrezen, mora biti pisan kot da se je že zgodilo

M – biti merljiv

A – za nas atraktiven-mora biti v njem akcija

R -realen

T -določen, v kolikšnem času bo dosežen

Poleg tega smo se pogovarjali tudi o učinkovitem upravljanju s časom. Ko imamo jasen cilj oz. povsem jasno predstavo, kaj želimo doseči, se moramo lotiti načrtovanja. Načrt delovnega dne moramo narediti že zvečer, saj je naš um aktiven tudi med spanjem. Postaviti si moramo prioritete in na prvo mesto postaviti tiste, ki so za naše življenje bistvenega pomena. Vprašati se moramo, kakšne so možne posledice, če opravimo neko nalogo in kakšne, če ne. Čas bo v vsakem primeru minil, vprašanje pa je le kako ga bomo porabili. Preden začnemo, pa moramo temeljito pripraviti in se vprašati kaj nas spodbuja, motivira. Izkoristiti moramo vse svoje talente in se večkrat vprašati v čem smo res dobri in se temu posvetiti. Ugotoviti moramo, katere so naše omejitve in jih odpraviti. Najbolje je, da najprej opravimo najtežjo nalogo, saj bomo po tej zahtevni nalogi ponosni nase. Če pa jo dolašamo na kasnejši čas, bomo ves čas razmišljali, kaj vse nas še čaka. Delati moramo majhne korake in uresničevati posamezne aktivnosti na poti do pomembnega cilja. Prepričanje, da moramo veliko poglavje obvladati v enem dnevu nas spravlja v stres, zato velikokrat s to nalogo tudi odlašamo. Najpomembnejše je, da si privoščimo tudi počitek. Ne glede na to, kaj delamo si moramo rezervirati tudi čas, ko ne delamo nič z zvezi s šolo, saj nas le to lahko napolni z energijo in nam da nov zagon za prihonji teden in nove izzive.

V skladu z dogovorom z profesorico Logonder v tem študijskem letu nam dijakom Gimnazije Šentvid svojo logoterapevtsko pomoč nudi brezplačno v okviru skupinskih predavanj v okviru gostovanj na rednih urah v razredih ali pa v okviru individualnega dela z dijaki 1:1, tudi na temo kariernih usmeritev za fakultete, na podlagi dogovora z njo na email vitachi01@gmail.com. Če želite jo lahko konaktirate tudi vi, saj vas bo pripravljena poslušati in vas bo s svojo super energijo pripeljala do željenega odgovora.

Nina Sodnik 3. b