DELAVNICA O NEVARNOSTI DROG IN ZDRAVILIH NA RECEPT

Pri uri sociologije so nam študenti s Fakultete za farmacijo predstavili zelo zanimivo in obsežno temo: Psihotropne snovi in zloraba zdravil. Njihova mentorica je bila dr. Lucija Peterlin Mašič in namen je bil, da nam predstavijo problematiko prepovedanih substanc, da izvemo kaj novega, ali pa vprašamo, kar nas zanima.

Na začetku smo preverili ali sploh poznamo kaj psihotropnih snovi. Zvedeli smo, da so psihotropne snovi spojine, ki vplivajo na posameznikovo razpoloženje, mišljenje, vedenje… Sem spadajo tudi nekatere vsakodnevne spojine kot so nikotin, kofein, alkohol, zdravila ipd. Psihotropna zdravila se pripišejo bolnikom, ki imajo težave z duševnim zdravjem (shizofrenija, …) in tistim, ki imajo težave s koncentracijo. Ta zdravila delimo na antidepresive, stimulanse, anksiolitike in antipsihotike. Večina teh zdravil vpliva na centralni živčni sistem preko hormonov. V zadnjem času se vidi zelo velik porast teh bolnikov z duševnimi motnjami, vse večja je uporaba teh zdravil. V zadnjem času sta najbolj porasla uporaba anksiolitikov ter antidepresivov. To vodi v odvisnosti in prav zaradi tega pacienti, ki nimajo motenj, to izkoriščajo in zlorabljajo. Vedno bolj se pa uporabljajo stimulansi, ki povečajo kognitivne funkcije. Najbolj uporabljen je kokain, med mladimi pa je najbolj razširjen Modafinil. Te spojine razvrstimo na depresorje in stimulante oz. down-erje in up-erje. Up-erji so kokain, nikotin, MDMA ipd. Down-erji pa alkohol, heroin, ipd. Down-erji so droge, ki zavirajo aktivnosti v centralnem živčnem sistemu.

Benzodiazepine razdelimo na uspavala/hipnotike in pa anksiolitike/pomirjevala. Eden primer je bil zanex/xanax. Nizka doza imenovane droge se pripiše za razne motnje, panične napade. Jemlje se 2-3x na dan. Pri srednjih dozah gre za ene vrste zlorabe, saj pride do motenj pomnenja (bolj smo otopeli, imamo manj izrazita čustva). Pri večjih dozah pa pride do vrtoglavice, motoričnih motenj in to se povezuje s tem, da se lahko uporabljajo kot droge za posilstvo, v kombinaciji z alkoholom in pri nizkih koncentracijah pa lahko pride do smrti. Če nekdo pade v komo, je zgubljen ipd. potrebuje nujno medicinsko pomoč, ker je zdravljenje dokaj učinkovito. Pomembno je, da ne povečujemo odmerka po manj kot eni uri zato, ker toliko časa traja, da dosežemo učinek.

Party-droge se uporabljajo za izboljšanje počutja, vzdrževanje energije. Poznamo pomirjevala (marihuana), poživila (kokain, anfetamin) in pa halocinogene (ketamin).

Učinki MDMA-ja: povzročijo evforijo, zmanjšajo občutek strahu in povečajo občutek povezanosti z ljudmi. Prevelik odmerek vodi do paranoje, anksioznosti, višje telesne temperature. Lahko je tudi smrtno. Trajajo 5-9 ur, nastopijo pa v 20-90 minutah. Mešanje z alkoholom poveča verjetnost za black-out, z marihuano pa možnost paničnih napadov.

GHB se sliši v kontekstu droge za posilstvo, v Sloveniji so samo oblike GHB ali GB. Danes se uporabljajo za zdravljenje alkoholizma. Uporabljajo ga tudi v različnih športih, ker povzroči sproščanje rasnega hormona in izboljša sproščanje mišic. Pri večjih odmerkih ima učinke kot so zaspanost, pri manjših pa bruhanje, nezavest. Je v tekoči obliki in kombinacija z alkoholom največkrat vodi v smrt.

Kokain se nahaja na trgu belega prahu, dodajajo mu različne primesi za povečevanje mase. Največkrat se snifa, kadi, inicira. Deluje kot poživilo, zvišuje občutek samozavesti, preprečuje utrujenost. Lahko se poveča tveganje za nalezljive bolezni.

Ketamin deluje kot anestetik in ima halucinogen učinek. Nahaja se v obliki tablet/prahu. Povzroči evforijo, halucinacije, amnezijo. Nastopi tudi kot paraliza, ki je razlog zakaj se uporablja kot droga za posilstvo. Lahko je smrten.

Potem smo spoznali še Study-droge. To so stimulanti, ki se uporabljajo za kratkoročno povečanje budnosti, pozornosti in energije. Načeloma so predpisane na recept. Spoznali smo amfetamin, ki je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa. Lahko je v obliki paste/praška. Zdravniško se predpisuje zaradi potreb po spanju, dnevne zaspanosti, pa tudi otroške hiperaktivnosti. V EU se ne uporabljajo z receptom. Zlorablja se za učenje, žure; učinek ima 6-8 ur, poveča samozavest. Če vzamemo prekomeren odmerek, se lahko zelo hitro konča s smrtjo. Zelo je pomemben vnos tekočine.

Modafinil se uporablja za povečanje kognitivnih sposobnosti. Prodaja se v obliki tablet in je najbolj varen glede na ostale droge. Načeloma se uporablja za zdravljenje epilepsije. Učinki nastopijo 30 minut po oralnem zaužitju. Do sedaj še ni bilo zabeleženih smrtnih primerov.

Metilfenidat poveča aktivnost živčevja, pozornost, budnost. Simptomi so bruhanje, tresenje… Res je, da te droge povečajo našo budnost, pozornost, ampak to ne pomeni, da isto izboljšajo naše sposobnosti.

Zadnja stvar, ki so jo nam predstavili so bili psihadeliki. To je razred halucinogenih drog, katerih učinek je vzbujanje nenavadnih stanj zavesti. Pogosto te izkušnje primerjajo z meditacijo, bližnjemu srečanju s smrtjo. To so npr. gobice, LSD ipd.

Zaključili smo s tem, da je treba biti zelo pozoren in previden pri nakupu in uporabljanju, kajti večina substanc na črnem trgu ni preverjenih.

Osebno mi je bila ta tema zelo všeč in mislim, da mladi ne vemo dovolj o negativnih učinkih drog, alkohola in drugih spojin.

Nikolina Bokan,  2.b