JEZIČNI SOLITER

Literarni večer ob evropskem dnevu jezikov, 24. 9. 2018

Na pobudo Sveta Evrope iz Strasbourga že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Dijaki Gimnazije Šentvid se že nekaj let pridružujemo praznovanju in v ta namen priredimo literarni večer. Letos so se nam pridružili tudi učenci Osnovne šole Šentvid.

Literarni večer smo namenili notranjskemu poslovnežu Martinu Krpanu, ki je navdušil samega cesarja na Dunaju in mu pokazal tudi svojo novo vadbo, kobilica-fit imenovano, nato pa se je spopadel še z migrantskim nasilnežem Brdavsom (tako ga opiše Boštjan Gorenc Pižama). Bločani, kjer naj bi mu tekla zibka, pa radi povedo, da Martin Krpan ni maral za delo, zato se je znašel drugače. Ni spoštoval države, pa tudi prehranjeval se je tako, da ga je gotovo holesterol napadel.

Z Martinom Krpanom je Franu Levstiku pred 160 leti uspelo ustvariti lik, ki je ne le dolgoživ, ampak očitno tako prepričljiv, da nemalo ljudi živi v prepričanju, da ne gre za literarnega junaka, temveč za resnično osebo. Pripovedka, ki je ponarodela, je doživela številne ponatise in prevode.

Pripravili smo tudi razstavo različnih izdaj slikanic v slovenskem, nemškem, angleškem, francoskem in španskem jeziku.

Sodelovali so: Žiga Zakrajšek (3. a), Lana Papič (9. a), Izabela Lapajne (8. a), Gal Štiglic (2. a), Nika Marija Rojc (4. b), Eva Žejn (4. e), Tinkara Telič (9. a), Lan Žvelc (3. a), Peter Malačič (2. b), Patrik Murn Hiti (8. a), Aneja Pajk (2. a), Kaja Špenkr (4. f), Tisa Dominika Krivec (4. b), Nataša Krapež (2. a), Neža Kokalj (3. a), Vita Jugovar (4. b), Maja Režonja (2. b), Nika Plantan (4. f), Katja Demšar (3. a), Leonard Kočman (2. b), Lana Trtnik (2. a), Katja Kušar (4. e), povezovalka Ajla Hilić (4. a);

idejna zasnova: Tina Terzić, prof.; mentorji: Tina Bertoncelj, prof., Gertruda Kostanjšek Poštrak, prof., Klavdija Mele, prof., mag. Vital Pirnat, prof., Matija Pustovrh, prof.; tehnična podpora: Jure Grgurevič, prof.

Tina Terzić