MATURITETNI PREDMET GEOGRAFIJA – EKSKURZIJA dne 5. oktobra 2019

V soboto, 5.oktobra 2019 smo opravili obvezno ekskurzijo v sklopu priprav na maturo. Naš cilj je bila severovzhodna Slovenija, natančneje Ptujsko in Središko polje.

Na Dominkovi domačiji (http://www.dedi.si/dediscina/99-dominkova-domacijahttps://discoverptuj.eu/dominkova-domacija-v-gorisnici/), ki je primer najstarejše v celoti ohranjene panonske hiše v slovenskem prostoru, sta nam vodički nazorno razložili in razkazala vse njene značilnosti.

Na sprehodu po naravnem rezervatu Ormoške lagune (https://discoverptuj.eu/naravni-rezervat-ormoske-lagune/) sta nam ornitologa predstavila posebnost zavarovanega območja, v opazovalnicah smo pa lahko skozi teleskope opazovali nekatere vrste ptic in poslušali njihovo oglašanje. Zelo zanimiva je bila tudi čreda vodnih bivolov.

Ker je poljedeljstvo pomembna panoga tega dela Slovenije, smo se seznanili tudi s to panogo gospodarstva. Samo v tem delu naše dežele proizvajajo bučno olje. V oljarni v Središču ob Dravi (https://www.oljarna-sredisce.si/) so nas seznanili s postopkom, kako iz bučnic naredijo bučno olje in nam pripravili degustacijo različnih vrst bučnega olja ter jedi iz bučnic.