Dnevi šentviške košarke 2019

V četrtek, 19. 12. 2019, so se končali 15. Dnevi šentviške košarke, zadnja leta v izvedbi košarke 3×3. Tekmovanje se je začelo že v torek, ko se je 7 šentviških ekip dijakov pomerilo za 3 mesta v glavnem delu turnirju, kjer je nato sodelovalo 12 ekip pri fantih in 6 pri dekletih. Skupaj so odigrali kar 51 tekem te atraktivne oblike košarke, ki bo na sporedu tudi na naslednjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

Včeraj so potekale tekme za razvrstitev znotraj skupin, kjer so prvouvrščeni dobili malo prednosti pri današnjem delu tekmovanja in čakali na svoje nasprotnike že v četrtfinalu. Tako je šlo danes še bolj zares, saj je vsak poraz pomenil konec sanj o zmagi na turnirju. Gledalci so videli zares zanimive tekme, ki so se pogosto odločale z zadnjimi meti na tekmi.

Pri dekletih sta se v tekmi za tretje mesto pomerili ekipi, ki bi po napovedih morali igrati finale pa ni bilo tako. Z metom v zadnji sekundi so si tretje mesto priborile dijakinje bežigrajske gimnazije, ki so premagale prvo domačo ekipo. Vendarle je bila v finalu vseeno še ena domača ekipa – druga šentviška ekipa, ki pa je morala priznati premoč gimnazijkam iz Šiške.

Pri fantih je v tekmi za tretje mesto, druga šentviška ekipa opravila z branilci naslova od lani – ekipo Srednje upravno administrativne šole. Čeprav so bili naši fantje zelo razočarani po porazu v polfinalu jim je bilo na koncu v dodatno uteho, da sta igralca njihove ekipe osvojila še dve laskavi posamični nagradi. Od letos novopečeni dijak naše šole Andraž Škof je zmagal v metu za tri točke, kjer je zadel kar 11 metov. Izjemen rezultat je uspel tudi Anžetu Magistru, ki pa je bil žal za uspešen met prekratek. Pri tekmovanju v zabijanju pa je v velikem finalu slavil leteči Luka Lisec, ki je imel najresnejšo konkurenco v Andreju Blaževiču.

Finalna tekma je bila res vredna tega imena. Pred očmi polne dvorane, našega ravnatelja in ravnateljice Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, ki sta navijala vsak za svojega favorita so naši fantje šele ob koncu strli odpor nasprotnikov, tako da so po enoletnem premoru zopet zmagovalci največjega srednješolskega turnirja v tem času.

Seveda pri Dnevih šentviške košarke ne gre samo za šport ampak tudi za prednovoletno druženje dijakov iz šestih ljubljanskih šol, ki imajo bogato tradicijo v srednješolski košarki. Za dodatek pa so na turnir prišle še ekipe iz Kitajske. Pravzaprav je ta dogodek že 29. po vrsti, saj so pred njim štirinajst let potekala košarkarska druženja naše in bežigrajske gimnazije, ki so se začela že davnega leta 1991. Pobudnik teh srečanj je bil takratni ravnatelj Jure Grgurevič, ki je želel na ta način tudi obeležiti državni praznik samostojnosti in enotnosti, kar je še vedno tudi eden izmed razlogov njegove izvedbe.

Tudi letos brez pomoči naših dijakov in dijakinj, ki so iz ozadja pomagali, da je vse potekalo kot mora, naših športnih pedagogov, ki učijo v športnih oddelkih ter Matica Vidica iz KZS, tekmovanja ne bi bilo mogoče izvesti na tako visokem nivoju. Za to se jim ob tej priložnosti tudi iskreno zahvaljujemo!

Se vidimo prihodnje leto!

Jaka Fetih