Zgornja Savinjska dolina

Ekskurzija 4. letnikov izbirnega predmeta – geografija

Letošnjo ekskurzijo četrtih letnikov v sklopu priprave na maturo, smo izvedle v soboto 14.10. Odločile smo se za del Slovenije, ki jo večji del dijakov slabše pozna.
Najprej smo se dogovorili za ogled tovarne BSH v Nazarjah, kjer izdelujejo male gospodinjske aparate. Po uvodni predstavitvi, so nas popeljali na ogled proizvodnje. Tovarna slovi po tem, da je vodilna v Evropi na svojem področju, večino izdelkov izvaža in je pomembna pri zaposlitvi delovne sile v širši regiji.
Pot se je nadaljevala po dolini reke Savinje do centra Rinka v Solčavi. Po krajšem odmoru smo se razdelili v dve skupini in smo se udeležili delavnice izdelovanja filca iz volne. Tako smo se naučili tradicionalne obrti na Solčavskem – polstenja oz. filcanja. Potem smo si ogledali razstave v župnišču: izdelke iz filca, fosile, metulje in domača zelišča. Vodič nas je potem popeljal na ogled gotske cerkve z znamenito Marijo Snežno. Drugi del je potekal v samem centru Rinka, kjer smo si ogledali razstave o življenju v tem delu Slovenije in smo zaključili ta del programa z multivizijsko projekcijo.
Ekskurzijo smo zaključili z ogledom ene izmed najlepših alpskih dolin pri nas, z Logarsko dolino. Avtobus nas je zapeljal do zadnjega parkirišča, kjer smo v zelo kratkem času prispeli do najvišjega slapu v tej dolini, do Rinke.
Ves čas nas je spremljalo lepo sončno vreme in tudi zato nam bo ostal ta dan v tako lepem spominu.

Profesorice geografije