Kultura

Obisk in koncert kanadskih srednješolcev

Torek, 18. 4. 2017, Ljudski dom v Šentvidu

Na povabilo turistične agencije Happytours, je naša šola v aprilu sprejela in pripravila koncert za 80 mladih glasbenikov dveh srednjih šol iz Kanade in sicer Srednje šole »Grand Prairie Composite High School«, ter Charles Spencer High School. Glasbeniki iz Kanade so pod vodstvom svojih mentorjev izvedli koncert na odru Ljudskega doma v Šentvidu. Prireditev je glede na  glasbeno zasedbo potekala v treh delih. Poslušalci so bili dijaki prvih letnikov splošnih oddelkov.

V uvodni točki so dijaki Gimnazije Šentvid – pevska skupina, z glasbeno točko pozdravili in izrekli dobrodošlico svojim vrstnikom iz Kanade. Zatem je ravnatelj Gimnazije Šentvid, mag. Jaka Erker nagovoril glasbenike in njihove mentorje. Program sta v slovenskem in angleškem jeziku povezovali dijakinji 1.b.

V prvem delu se je predstavil godalni orkester, ki so ga zastopali inštrumentalisti iz nižjih letnikov. Zaigrali so nekaj del iz klasične glasbene literature.

V drugem delu se je predstavil šolski band in zaigral nekaj zimzelenih melodij iz klasične jazzovske literature.

V tretjem delu programa, pa se je predstavil 4-glasni srednješolski pevski zbor. Poleg priredb sodobne pop glasbe, so zapeli še nekaj skladb skladateljev 20.stoletja.

Nastop je bil uspešen in informativen hkrati, saj so dijaki  spoznavali skupne značilnosti in razlike šolanja v obeh državah.

Irena Sajovic – Šuštar

________________________________________________________________________________________________________________________

Naši dijaki zelo uspešno sodelovali v mednarodnem projektu na konferenci Dijaki z(a) integriteto

29. 3. 2017 se je v sklopu triletnega mednarodnega projekta Inovativni pristopi v postopkih formalnega izobraževanja boja proti korupciji, odvila zaključna konferenca Dijaki z(a) integriteto.

Na konferenci v organizaciji Transperency International Slovenia s sodelovanjem Ministrstva za šolstvo, znanost in šport ter Zavodom za šolstvo, so aktivno sodelovali tudi naši dijaki 3. letnika. Skupaj s profesoricama in mentoricama Jano Ratkai in Tino Bertoncelj so izvedli predstavitev dveh šolskih ur, kjer smo se učili o integriteti, transparentnosti ter etičnosti delovanja v naši družbi.

Cilji konference so bili med drugim krepiti zavest o pomembnosti vzpostavitve učnih vsebin s področja integritete, odgovornosti in preprečevanja korupcije v gimnazijah in srednjih šolah ter predstaviti inovativne pristope poučevanja.

Na konferenci so sodelovali dijaki 3. A (Jure Grenc, Andrej Jeraj, Lana Radon, Urban Vidergar), 3. B (Mark Kralj, Mark Jacob Cavazza, Polona Jurič, Gaja Kavčič, Sara Solomun), 4. E (Tilen Pajk in Nina Grajzar).

Dijaki so se morali vživeti v svoje vloge pri igranju igre vlog »Avtobus prihodnosti«.

Dijak 3. A, Jure Grenc, je o svoji izkušnji sodelovanja v projektu, pripovedoval na okrogli mizi.

S pomočjo že osvojenega znanja s področja integritete, etike, transparentnosti ter boja proti korupciji, so sodelovali v argumentiranih debatah, kjer so zagovarjali svoja stališča.

________________________________________________________________________________________________________________________

Teater Curriculum Vitae dobil produkcijsko nagrado na področju gledališča

Teater C.V. je 20. 4. dobil priznanje festivala umetnosti mladih Transgeneracije 2017 v obliki produkcijske nagrade. Produkcijska nagrada nam v naslednjem šolskem letu omogoča sedemdnevno brezplačno uporabo izbrane dvorane z vso tehniko Cankarjevega doma. Aprila 2018 bomo imeli čast, da premierno odpremo festival ustvarjalnosti mladih 2018. Za neprecenljivo nagrado so zaslužni avtorji in nastopajoči predstave Zadnji izhod: Manca Lipoglavšek, Neža Mihelič, Tara Vuković, Mark Jacob Cavazza, Jan Gel Korenč; mentorica Jana Ratkai; režijsko in dramaturško svetovanje Katarina Košir.

Jana Ratkai

 

________________________________________________________________________________________________________________________

Kratki film Prava izbira

Angelika Rudolf, dijakinja 3.a oddelka je napisala odličen scenarij za kratki film Prava izbira. Strokovna komisija je scenarij uvrstila med tri najboljše od številnih prispelih in februarja so se začele priprave za snemanje filma, ki je bil posnet 3. 3. 2017 v prostorih Zdravstvenega doma Šentvid, Gimnazije Šentvid in Gostilne Mrežar.

Bravo Angelika!

Kratek film si lahko ogledate na tej povezavi  https://www.youtube.com/watch?v=tfBEXxWJPHI .

Hvala celotni ekipi za nepozaben, vznemirljiv in poučen dan.

Jana Ratkai

________________________________________________________________________________________________________________________

Še en uspeh Teatra Curriculum Vitae

Avtorski projekt Zadnji izhod ( Jan Gerl Korenč, Neža Mihelič, Mark Jacob Cavazza, Manca Lipoglavšek in Tara Vuković) je bil uvrščen tudi na regijsko srečanje mladinskih gledališč in bo na sporedu v torek, 4. 4. ob 19.00 na velikem odru Centra za kulturo Moste( Španski borci) .

Mentorica Teatra Curriculum Vitae

Jana Ratkai

________________________________________________________________________________________________________________________

Literarni večer poezije dijakinj in dijakov Gimnazije Šentvid

Jaz in svet

 

Opis (o) sebe

Jaz sem v vetru z mislimi drugih,

jaz sem enotnost kontrastnih stvari,

le ena beseda v dimenziji papirja,

kamor se skrijem, kadar boli.

                               Nina Bevk, 4. b

Poezija v dvorani pod mostom je ponovno zaživela na svetovni dan poezije, 21. marca 2017, s pesmimi dijakinj in dijakov naše šole.

Lirski jaz se je predstavil v sklopih Jaz in svet, Jaz in oni, Jaz in ti, Jaz in jaz.

 

Lara Kržišnik, 1. b, je prebrala pesem Obljuba Neže Kokalj (1. a) in pesmi Hip ter Padanje Rebeke Viki Ključevšek (4. e).

Sama                  

Ema Kuštrin Čermelj, 1. a

Pesnice in pesniki so pred branjem svojih pesmi najprej prebrali izbrano pesem. Lan je izbral Kosovelovo pesem Destrukcije.

Sonet trpljenja in veselja              

Lan Žvelc, 1. a

Izpoved smrti                                 

Jaka Klemen, 3. f

Vid Svetina, 3. d, je prebral pesem V nahrbtniku Alenke Rebula Tuta, ki jo je izbral Mark Jacob Cavazza.

Cvetlica

Prepovedana ljubezen

Kratek hip                            

Mark Jacob Cavazza, 3. b

 

Ravnokar sem te prosila za poljub                            

Zdaj veš, zakaj te ne morem nehati ljubiti?   

Lažni maliki                         

Štirinajsta črka abecede      

Vkorakal si v moje življenje

Manca Lipoglavšek, 3. e

Če bi svet snel svoja rožnata očala

Jeben LPP

Modr-A

Kdaj boli

Razmisli

Luna                                                                  

Nina Bevk, 4. b

Jure Željko                    Inspiracija

Rachmaninoff                Op. 3 No. 2 v Cis-duru

Ludvig van Beethown    Sonata Op. 10 No. 1   

Jure Željko, 2. f, klavir

 

Poet št. 12

M

Pogosto se sprašujem,
zakaj vendar zlagam te besede,
in vedno je odgovor tak.

________________________________________________________________________________________________________________________

Uspeh Teatra Curriculum Vitae

Teater Curriculum Vitae je v tem šolskem letu pripravil 2 avtorska projekta. Obe premieri (18. 3. 2017 v Ljudskem domu Šentvid) si je ogledala tudi selektorica letošnjega Festivala Vizije, Simona Zorc Ramovš.

Začetniki (Neža Kokalj, Gašper Trobiš, Uma Hajsinger, Daša Petrovčič in Stefania Ivanova) so prvič nastopili pred občinstvom s predstavo Niti, ki spregovori o otrocih kot delovni sili. Odzivi gledalcev so bili izrazito spodbudni in pohvalni.

Starejša skupina (Jan Gerl Korenč, Neža Mihelič, Mark Jacob Cavazza, Manca Lipoglavšek in Tara Vuković) je z avtorskim tekstom Zadnji izhod navdušila polno dvorano. Avtorski projekt je bil uvrščen tudi na letošnji festival sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije in bo na sporedu v petek, 14. 4., ob 18.00 v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu.

Mentorica Teatra Curriculum Vitae

Jana Ratkai

Niti

Niti

Zadnji izhod

Zadnji izhod

________________________________________________________________________________________________________________________

Dijaki Gimnazije Šentvid del globalnega umetniškega spektakla Misliti svobodo

Dijaki 3. e in 3. f naše gimnazije so konec marca pod mentorstvom profesoric Snežane Sotlar in Polone Cimerman soustvarjali veličastno prostorsko instalacijo Misliti svobodo (Think Freedom), ki jo je zasnovala priznana newyorška umetnica bosanskih korenin Edina Selešković.

Umetniška mojstrovina je celostno zasnovan umetniški projekt, sestavljen iz več tisoč kovinskih skulptur v obliki ptic, na katere so dijaki po navdihujočem predavanju in pogovoru z go. Selešković zapisali svoje misli o tem, kaj zanje pomeni svoboda oziroma kako jo pojmujejo. Ptice dijakov Gimnazije Šentvid so tako postale del svetovnega projekta, ki je nastal leta 2015 v Sarajevu, in bodo z njihovimi sporočili na krilih poletele v trideset mest na štirih celinah v obliki jate v svobodnem letu, pridružile pa se jim bodo nove z idejami vrstnikov različnih držav in kultur.

Projekt, ki povezuje mlade z vsega sveta, podira meje in pošilja sporočilo o miru in svobodi, med drugim združuje elemente kiparstva, instalacije, svetlobe, zvoka, filma in besede, njegov pomemben del pa so tudi nove globalne tehnologije komunikacij. Končna postaja projekta bo v New Yorku leta 2019, ko bo predstavljen pred zgradbo Združenih narodov, pri nas pa bo do 15. aprila 2017 na ogled v desnem atriju Meste hiše.

Projektu lahko sledite tudi na Facebooku (Think Freedom).

Polona Cimerman

        

________________________________________________________________________________________________________________________

Sprejem za najuspešnejše dijakinje in dijake letošnjega gledališkega maratona

V petek, 10. marca 2017 je gospod ravnatelj sprejel dijakinje in dijake, ki so na letošnjem gledališkem maratonu presegli običajne predstave in se izkazali kot režiserji, igralci, snovalci plakatov …

Utrinke s sprejema si lahko ogledate spodaj.

1. b – zmagovalni razred med prvimi letniki (Gašper Trobiš, Nika Peklar, Tina Plohl)

1. d – drugo mesto (Nadja Kovačević, Lovro Živič Pavšek, Jap Eržen)

1. e – tretje mesto (Neža Muc, Jaka Klemen, Tomaž Čokl)

Gašper Trobiš, 1. b,   najboljši Hamlet

Marcel Nemanič, 1. f, najboljši Klavdij

Uma Hajsinger, 1. f, najboljša Ofelija

1. e – najboljši plakat (Nika Pustovrh, Tjaša Kotnik)

2. d – zmagovalni razred med 2. letniki

2. b – drugo mesto (Tara Vuković, Nika Marija Rojc, Jan Gašič)

2. a – tretje mesto (Ajla Hilić, Žiga Jančar, Manca Burgar)

Jan Gašič, 2. b, najboljša moška vloga

Tara Vuković, 2. b, najboljša ženska vloga

2. d – najboljši plakat (Zala Perčič, Saša Maučec)

Šopek in zahvala prof. Barbari Bolarič, mentorici letošnje prireditve

Dolgoletni mentor gledaliških maratonov – prof. Jure Grgurevič

________________________________________________________________________________________________________________________

Gledališki maraton 2. letniki 2017

Dijaki 2. letnikov so na gledališkem maratonu uprizorili realistično dramo Henrika Ibsena Nora (Hiša lutk).
Komisija (prof. Irena Doljak, prof. Kristina Hočevar, prof. Irena Sajovic Šuštar, Jaka Klemen in Jan Gerl Korenč) je razglasila najboljše predstave: 1. mesto – 2. d; 2. mesto – 2. b; 3. mesto – 2. a.
Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Tara Vukovič (2. b), nagrado za najboljšo moško vlogo pa Jan Gašič (2. b).
Najboljši plakat je oblikoval 2. d.

Mentorica prireditve je bila prof. Barbara Bolarič.

________________________________________________________________________________________________________________________

Utrinki z gledališkega maratona za prvošolce 2017

Prvošolci so odigrali tragedijo Williama Shakespeara – Hamlet.
Komisija v sestavi: prof. Snežana Sotlar, Jana Ratkai, Polona Cimerman, Lana Radon, 3. a in Vid Svetina 3. d, je odločila, da je najboljšo predstavo odigral 1. b oddelek,  drugo mesto je zasedel 1. d, tretji pa so bili dijaki in dijakinje 1. e, ki so tudi izdelali najboljši plakat.
Najboljši Hamlet – Gašper Trobiš, 1. b,
najboljši kralj – Marcel Nemanič, 1. f,
najboljša ženska vloga (Ofelija) – Uma Haisinger, 1. f.
Mentorica letošnjega gledališkega maratona je bila prof. Barbara Bolarič.

1a Hamlet
1a kraljica in kralj
1a vsi nastopajoči
1b Hamlet in Ofelija
1b Hamlet
1b kralj in kraljica
1b Ofelija
1b Polonij in Ofelija
1b skupinski prizor
1b nagrada za najboljšo predstavo
1b Tina Plohl režiserka prvonagrajene predstave
1c Hamlet
1c kralj in kraljica
1c kralj, kraljica, Hamlet in stražarja
1c poklon
1d Hamlet
1d kralj, kraljica in Polonij
1d Polonij in Ofelija
1d nagrada za drugo najboljšo predstavo
1d poklon publiki
1e Hamlet
1e kraljica in kralj
1e nagrada za tretjo najboljšo predstavo
1e poklon
1e poklon
1f Hamlet
1f kraljica in kralj
1f Ofelija in kralj
1f poklon
Gašper Trobiš 1b najboljši Hamlet
Marcel Nemanič 1f najboljši kralj
Ula Haisinger 1f najboljša Ofelija
Predstavniki prvošolcev pred razglasitvijo rezultatov
Gledalci pred razglasitvijo rezultatov
Komisija pred težko odločitvijo
Prof. Barbara Bolarič mentorica gledališkega maratona
Sladke nagrade so že pripravljene

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Literarni večer Vse je življenje: vidno in nevidno

Jure Vuga, Fraktali, pesniška zbirka Modri plamen

Gimnazija Šentvid

Dvorana pod mostom

30. 11. 2016 ob 18.00

Jure Vuga, rojen 12. 11. 1983 v Kopru, je pesmi začel pisati v gimnaziji. Leta 2009 je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz zgodovine umetnosti in sociologije kulture. Za diplomsko nalogo Interpretacija Botticellijeve Pomladi v misterijskem kontekstu je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjeval se je v Firencah, Rimu, Benetkah, Milanu in Londonu. Letos je doktoriral z doktorsko disertacijo Vpliv Hypnerotmachie Poliphili na Giorgionejevo Nevitho. Njegov pesniški prvenec Pod kamni plešem je izšel leta 2010, druga pesniška zbirka Modri plamen pa v lanskem letu.

Lana Groleger, 3. b

Čuvaj vrtov
V vejah slutim muževno zorenje, slutim radost vrata, / ki se pripravlja na jesen. Za moje dobro skrbi, / da vse napoči ob pravem času.

Gaja Hana Francky, 3. b

Istra
Izpisana z zlatim prahom na modrem polju / je Istra postojanka pred prostranstvi vetra.

Mark Jacob Cavazza, 3. b

Carrara
Bistvena je pot, želja in pričakovanje, / da se iz morja sprožijo tvorne sile.

Jan Gerl Korenč, 4. d

Nike Samotraška
Kaj ve marmornata klada iz Carrare o čutenju / in čudi telesa, kaj o dotiku, soku, citoplazmi, celici, / o izločanju, pretakanju, presnavljanju, / kaj ve o bolečini, kaj o misli, veličini, brezupu, / smislu, etiki, iskanju?

Nina Grajzar, 4. e

Krona, ki ji noben čas ne bo utrnil bleska
Od dneva nič delamo v neprestani gonji.

Polnočnica
Vsako teme je stenj, / ki ohranja živ edinstven plamen.

Natalija Pantić, 2. e

Most
Šele ko se življenje / prevesi proti večeru, /se na drugem bregu / jutranji zarji / ponudi nožišče / zastrtega mostu.

Pablo Turnes Jezeršek, 2. e

Silnejše od jekla
Saj ne veš, kdo si. / Ne veš, kje si se znašel. / Čakaš in začuden opazuješ, / kaj odganja iz semen v tvoji dlani, / sledeč tajnemu načrtu, / silnejše od opeke, marmorja in jekla.

Jaka Klemen, 3. f

Monakord
Eros je počelo vsega. / Vse, kar je, je Eros.

Obračun
Klement Jug. Kreposten, vrl in togoten mladi genij. / Zate je vse premalo dobro. / Od nekod se je moral vzeti neki Pan, / da ti z glave frcne klobuk.

Maks Bogolin, 2. a

Nevarna misel
Pošlji mi misel in zgradil ji bom hišo, / kakršne še ni videl svet.

Matic Metrc, 4. d

Kovinsko nebo
Narava ječi. / Nebo ječi.// Hej, jaz pa poznam modrino neba! / Jaz, ki mi ni do obupa.

Angelika Rudolf, 3. a

Metafora
Metafora je stikalo. / Pramen prve strele.

Um je sonce
Kajti um je sonce, / ki vsemu daje svetlobo.

Andraž Erker, 3. e

Prikrita harmonija
V nizu decimalk pija / ne zaznam harmonije kroga, / da bi zalebdel v opoju njegove / skladbe in se spočil.

Matevž Kramar, 3. a

Utopija
Odrešitev iz ječe je odrešitev / iz ječe v sebi, ko v večni nepopolnosti stvari / s srcem prepoznam harmonijo.

Antigonina tožba
Neuslišano ječanje počasi kot plesen / prerašča nepremične sohe tistih, / v srca katerih izobilje luči ne more prodreti.

Nina Bevk, 4. b

Pod kamni plešem
Vse, česar si nikdar nisem prisvojil, / nosim večno s seboj.

Gnostična apokalipsa
Nazadnje bo sonce tretjič / zavihtelo bleščečo kamnito sekiro. / Žvrgoleče ptice se bodo razsule v nemi pepel. / Od južnega vetra bodo borovci na obali zogleneli.

Vid Svetina, 3. d

Kompas
Notranji kompas je edino pravo zatočišče. / Tudi ptice zaupajo vanj, / ko nad morjem letijo v neznano.

Zala Pavlin, 4. d, klavir

Ludovico Einaudi, Oltremare

Dvorana pod mostom je pogosto prostor poezije pod mostom. S pesnikom se je pogovarjala profesorica slovenščine Irena Doljak.

S pesnikom se je pogovarjala profesorica slovenščine Irena Doljak.

Utrinki z literarnega večera ob evropskem dnevu jezikov

Objavljeno: 10.10.2016
Objavil: Matej Grgurevič