POTOVALNICA

LITERARNI VEČER OB EVROPSKEM DNEVU JEZIKOV

 

Vsako leto se na začetku jeseni zberemo, da obeležimo praznik evropskih jezikov, ki ga praznujemo že od leta 2001, in sicer vsako leto 26. septembra. Ta dan smo tudi na Gimnaziji Šentvid Pripravili literarni večer ob evropskem dnevu jezikov ter ga poimenovali »Potovalnica. Namišljeno smo potovali s kovčkom, napolnjenim s kulturo. Postali smo v deželah in krajih, ki so nam ljubi in prisluhnili barvitosti jezikov.

Potovanje je hrana za dušo. Če smo le dovolj odprti, ob obisku tujih krajev spoznamo drugačne navade ljudi in njihov pogled na svet, ki se lahko v veliki meri razlikujejo od naše vsakdanje rutine. Skoraj vedno spomine na potovanja spremljajo lepi občutki in zavedanje, da smo naredili nekaj dobrega zase.

Na potovanjih ne preživljamo časa, ampak ga živimo. Potovanja sama nam vsekakor pomagajo pri razvijanju strpnosti, razumevanja, prilagajanja, drugačnih pogledov in nazorov. So vsekakor lahko naše največje izobraževanje o življenju samem. Ko si na potovanju, vidiš, kako lep dejansko je svet … z naravo, z drugačnimi kulturami, z različnimi jeziki in zanimivimi ljudmi.

Prisluhnili smo Lanu Žvelcu (2. a), ki je prebral pesem nemškega pesnika Gerharda Ledwine: Ich will nach Berlin, Žani Jurhar Žitnik in Arnetu Međedoviću (oba 4. e), ki sta prebrala pesem španskega pesnika Maria Benedettija: Pausa de agosto, Juretu Grencu (4. a) s pesmijo angleškega pisatelja Roberta Frosta: The Road Not Taken. Mark Jacob Cavazza (4. b) se nam je predstavil s svojo avtorsko pesmijo Potujoči orkester, Sena Saje, Nika Peklar, Jon Budihna, Gal Antolin, Onja Lajevec, Maša Fištrovič (2. b), Patricija Zakrajšek in Gaja Pušnik (2. c) pa so nam v francoščini zapeli znamenito Les Champs-Elysées. Jan Gašič (3. b) nam je prebral pesem Milana Jesiha: V najlepšem, kar je na svetu mest.

Glasbene točke so izvajale: Ela Kropivšek (1.f), Žana Jurhar Žitnik (4. e; Eres tu), Zala Klopčič (1. b; Mademoiselle de Paris) ter Žana Jurhar Žitnik (4. e), Zala Klopčič (1. b) in Katja Demšar (2.a), ki so nam zapele Moja dežela.

Literarni večer je povezoval Matevž Kramar (4. a). Pripravili so ga dijakinje in dijaki Gimnazije Šentvid skupaj s profesoricami aktiva 2. tujega jezika (prof. Tino Terzić, prof. Klavdijo Mele, prof. Tino Bertoncelj, prof. Jano Mlakar) in prof. Tanjo Tomšič, glasbene točke pod mentorstvom prof. Irene Sajovic Šuštar, tehnična podpora prof. Jure Grgurevič.

 

Tina Terzić