Raziskovanje

Rezultati 50. srečanja mladih raziskovalcev Slovenije

Na Gimnaziji Murska Sobota ter Srednji poklicni in tehniški šoli je v ponedeljek, 16.5.2016, potekalo 50. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo (ZOTKS). Na finale državnega srečanje se je uvrstilo 227 najboljših raziskovalnih nalog s kar dvajsetih naravoslovnih in družboslovnih področij, ki jih je izdelalo 391 osnovnošolcev in srednješolcev ob pomoči 318 mentorjev. Ti so na srečanju javno predstavili izsledke in spoznanja svojih nalog ter svoje teze pred strokovno komisijo tudi zagovarjali, s čimer so se potegovali za zlato oziroma srebrno priznanje.

V drugem krogu državnega srečanja je sodelovala tudi naša šola na področju astronomije in fizike. Dijaka Oskar Mlakar in Nejc Kotnik, 3. E, sta z nalogo »Slika neba v radijskem spektru vodikove črte« (mentor Andrej Lajovic, somentor Klemen Blokar) osvojila zlato priznanje. Ker so na področju astronomije in fizike podelili dve zlati priznanji, to pomeni, da se je njuna naloga uvrstila med prvi dve najboljši v Sloveniji!

V prvi krog državnega tekmovanja so se uvrstili najboljši na mestnih in regijskih srečanjih. Bronasto priznanje na državnem srečanju so osvojile naslednje naše dijakinje:

Lana Radon, 2. A, na področju ekonomije je zmagala z nalogo »Pravična trgovina«,  (mentorica Mojca Logonder),

Eva Bergant, 4. A, na področju psihologije »Izražanje emocij z barvami«,  (mentorica Mojca Logonder) in

Nina Grajzar, 3. E. na področju zgodovine »Prehranjevalne navade Rimljanov«, (mentorica Voda Šifrer).

RAZGLASITEV REZULTATOV MESTNEGA SREČANJA MLADIH RAZISKOVALCEV

V četrtek, 5. 5. 2016, sta mestna občina Ljubljana in OŠ Riharda Jakopiča organizirali zaključno prireditev in podelitev nagrad sodelujočim srednjim šolam na 29. srečanju mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev “ZAUPAJMO V LASTNO USTVARJALNOST”.

Na prireditvi, ki je potekala v dvorani Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu,  smo se zbrali mladi raziskovalci, mentorji, koordinatorji in recenzenti. Priznanja najboljšim je podelil ljubljanski župan Zoran Janković.

Na 29. srečanju mladih raziskovalcev in njihovih mentorjev so naši raziskovalci ponovno dosegli zavidljive rezultate. Gimnazija Šentvid je ponovno ena izmed petih nagrajenih šol za raziskovalno dejavnost, saj smo na srečanju sodelovali kar z osmimi raziskovalnimi nalogami.

Najprej so podelili nagrade za plakate, kjer sta se med najboljše uvrstili Eva Bergant, 4. A, in Žana Tomašič, 4. F.

Na področju astronomije sta zmagala Oskar Mlakar in Nejc Kotnik, 3. E, z nalogo »Slika neba v radijskem spektru vodikove črte«, (mentor Andrej Lajovic, somentor Klemen Blokar). Uvrstila sta se tudi v drugi krog državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, kjer se bosta potegovala za zlato oz. srebrno priznanje.Osvojila sta tudi tridnevni izlet v Italijo, ki ga financira Mestna občina Ljubljana.

Na področju ekonomije je zmagala Lana Radon, 2. A, z nalogo »Pravična trgovina«,  (mentorica Mojca Logonder). Tudi Lana potuje na nagradni izlet v Italijo. Njena naloga se je uvrstila v 1. krog državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, kjer je osvojila bronasto priznanje.

Eva Bergant, 4. A, se je z nalogo na področju psihologije »Izražanje emocij z barvami«,  (mentorica Mojca Logonder), uvrstila v 1. krog državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, kjer je osvojila bronasto priznanje. Na mestnem srečanju je nagrajena tudi z izletom v Italijo.

Nagradni izlet v Italijo je prejela tudi Nina Grajzar, 3. E. Z nalogo na področju zgodovine »Prehranjevalne navade Rimljanov«, (mentorica Vida Šifrer) se je uvrstila tudi v 1. krog državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, kjer je osvojila bronasto priznanje.

Na srečanju so sodelovali še Neja Fröhlich, 2. F, Martin Koza, 3. F, Emma Petrič, 3. A, Rok Rous, 3. F, Gregor Ševerkar, 3. A in Jaka Klemen, 2. F.

Vsem sodelujočim iskrene čestitke za lepe rezultate! Ponosni smo na vas!

Sergeja Sluga, koordinatorica za raziskovalno dejavnost

Vsem udeležencem državnega srečanja iskrene čestitke!
Sergeja Sluga, koordinatorica za raziskovalno dejavnost