GIMNAZIJA ŠENTVID

19. 3. 2020

 

Drage dijakinje, dragi dijaki,

v zadnjih desetih dnevih se soočamo z velikimi spremembami načina življenja, ki se dotikajo vseh področij našega delovanja. Zaradi preprečevanja okužb z virusom COVID-19 pouk poteka preko interneta, prekinjeni so vsakodnevni stiki s prijatelji, vrstniki, profesorji, omejeno je gibanje, prepovedano je druženje na javnih površinah, nakupujemo lahko samo živila in še to pod strogimi pogoji. Za določen čas smo ostali brez nekih opravil in vrst obnašanja, ki so predstavljali našo vsakodnevno rutino in dajali občutek svobode odločanja in delovanja. Skrbi nas za naše zdravje in zdravje svojih bližnjih. Vsa omejevanja in prepovedi, ki so tako hitro spremenila naš ustaljen način življenja vplivajo na naše psihično razpoloženje.  Pojavi se lahko strah, tesnoba, nezaupanje, žalost, nestrpnost do soljudi, razdražljivost , potrtost, zamera. Te spremembe psihičnega počutja so do neke mere normalna reakcija na socialno izolacijo in omejevanje svobode gibanja. Ni potrebno, da se jih ustrašimo, dobro pa je vedeti, kako si v takih trenutkih pomagati.

Zbrala sem nekaj priporočil, ki jih je posredovala Zbornica kliničnih psihologov Slovenije ter dodala nekaj svojih.

  1. Dnevno spremljanje dogajanja je pomembno, ker boste učinkoviteje zaščitili svoje zdravje, vendar ne pretiravajte s sledenjem novic preko vseh medijev. Pretirano izpostavljanje informacijam sproža in intenzivira občutke strahu, ujetosti, nemoči in tesnobe. Bodite pozorni na zanesljive vire informacij: Ministrstvo za zdravje, NIJZ , vlada RS …
  2. Začrtajte si dnevni ritem dela, ki bo poleg šolskih obveznosti vključeval tudi druge, zanimive, sproščujoče dejavnosti, ki jih lahko opravljate doma (poslušanje glasbe, branje, telovadba, sprehod, ogled filma, nanizanke, naredite kakšno vašo priljubljeno sladico, družabne igre, sprehodi s psom …). Jasna struktura dneva vas bo odvračala od prekomernega, škodljivega razmišljanja o virusu.
  3. Uporabite družbena omrežja, Skype, Zoom, Mycrosoft Teams in podobne za skupinsko učenje, medsebojno pomoč, nasvete, pogovore. Če začutite strah, napetost, stisko, ki stiska, pokličite prijatelje preko različnih medijev in se pogovorite. Pogovor sprošča, pomiri, predvsem pa boste začutili, da niste sami in da marsikdo doživlja podobno kot vi. To deljenje je zdravilno in razbremenjujoče.
  4. V medijih ne iščite samo slabih novic, osredotočite se na dobre. Slednjih je veliko, vsak dan. Šoferji mestnih avtobusov so se odločili (preko 100), ker je potniški promet ustavljen, da bodo brezplačno vozili hrano starejšim, najbolj ranljivi populaciji. Vsak dan ob 18. uri se izraža medsebojna povezanost in solidarnost s petjem ter muziciranjem na balkonih. Včeraj so ljudje ploskali vsem tistim zaposlenim, ki delajo za skupno dobro in nimajo izbire ostati doma. Solidarnost krepi zaupanje, spodbuja dobro počutje, vedrino in optimizem.
  5. Redno se gibajte v naravi, seveda sami. Narava sprošča, pomirja in krepi imunski sistem. Pazite na čim bolj zdrav način prehranjevanja, ki dodatno pomaga k dobremu psiho-fizičnemu počutju (izogibajte se pretiranemu uživanju sladkorja, ne pijte alkohola, uživajte čim več zelenjave, sadja in sveže pripravljenih obrokov).
  6. Poskrbite za zadostno količino spanja. Od 22. do 5. ure zjutraj je kvaliteta spanca najboljša, organizem se v tem času najbolje revitalizira.
  7. Uporabljajte sprostitvene tehnike ali meditacije, ki jih lahko najdete na Youtoubu in ki so še kako učinkovite za boljšo koncentracijo, učinkovitost učenja in splošno dobro počutje.
  8. Redno izpolnjujte svoje šolske obveznosti, ki ohranjajo učno kondicijo ter odganjajo negativne misli, obenem pa je to priložnost, da ostanete povezani z vašimi profesorji in sošolci, torej s pomembno socialno skupino. Prepričana sem, da se bo naše skupino življenje in delo hitro normaliziralo, ko se zopet srečamo na Gimnaziji Šentvid.
  9. Vedimo se odgovorno, ostanimo doma, upoštevajmo prizadevanja vlade in stroke ter tako preprečujmo širjenje okužbe. Ostanimo medsebojno povezani, strpni, sočutni in občutljivi do vseh obolelih in do tistih, ki v teh dnevih delajo za dobrobit nas vseh in nimajo izbire ostati doma.

 

Milena Vidmar