V letošnjem šolskem letu smo se drugič udeležili svetovnega prvenstva srednjih šol v košarki 3×3.  Tretja izvedba tega tekmovanja v organizaciji mednarodne zveze za šolski šport (ISF) je potekala od 23. do 29. junija. Na tekmovanju v tem športu, ki se razvija z veliko hitrostjo, je nastopilo 27 ekip v konkurenci fantov in 23 v konkurenci deklet iz skupno 32 držav.

Na prvenstvu, kjer smo bili ena izmed redkih držav, ki je imela obe ekipi iz iste šole, smo dosegli največji ekipni uspeh slovenske šolske košarke 3×3. Fantje so na koncu tekmovanja osvojil peto, dekleta pa osmo mesto na svetu.

V predtekmovanju, ki je potekalo prve dva dni, so se fantje pomerili proti ekipam iz Indije, Estonije, Češke, Gruzije in Irske in bili uspešni prav v vseh tekmah. Predtekmovalna skupina v kateri so nastopala dekleta je bila zelo izenačena. Dekleta so bila uspešna proti ekipi iz Madžarske in Nizozemske  ter izgubila proti ekipam iz Slovaške in Češke. Tako so se fantje najprej v tekmah na izpadanje pomerili proti Belgiji, dekleta pa proti Hrvaški, ki jo je na tem tekmovanju zastopala prijateljska šola III. Gimnazija iz Zagreba. Obe ekipi sta pokazali izjemni igri in napredovali med osem najboljših. Četrtfinale pri fantih je bil ponovitev finala izpred dveh let v Talina proti Angliji, kjer smo postali svetovni prvaki. Tokrat so bili v sami končnici boljši oni. Dekleta so naletela na izjemno razpoložene Francozinje, ki jim niso bila kos. Glede na dosežke iz predtekmovanja je to pomenilo peto mesto pri fantih in osmo pri dekletih. Na prvenstvu je potekalo tudi tekmovanje v zabijanju, kjer je Jure Ličen osvojil tretje mesto.

Naša ekipa je Slovenijo in šolo predstavila na večeru narodov, kjer je bila naša stojnica z domačimi dobrotami, ki so nam jih pomagali pripraviti tudi starši naših igralcev, ki so nas zvesto spremljali tudi na tekmah najbolj oblegana. Na koncu so naši fantje in dekleta zaplesali še polko na znano pesem Slavka Avsenika Na Golici. Ostalim udeležencem sta bila nastop in pesem tako všeč, da se so jim pridružili na odru in zaplesali tudi oni.

Šolsko ekipo, ki je z odnosom in obnašanjem predstavljala vzor ostalim so na tekmovanju zastopali: Jure Ličen, Nejc Grajzar in Erik Groznik iz 3.d, Matic Šumah, Lea Mehle iz 3.c, Hana Žumer 2.c  ter Julija Andoljšek in Eliza Pintar, 1.d. Ekipi sta na tekmovanju vodila tekmovanjih Nejc Višnikar in Slavko Vujin, vodja delegacije je bil mag. Jaka Fetih.

Jaka Fetih