Udeleženci: Neža Kokalj, Gašper Trobiš, Uma Hajsinger, Nives Žlof Androjna, Natalija Pantić, Manca Lipoglavšek, mentorica Jana Ratkai in dramaturginja Katarina Košir

Teater Curriculum Vitae je od 24. 10. do 27. 10. 2017 gostoval pri mladih gledališčnikih Devete gimnazije Beograd.

  1. 10. smo se ob 12.00 s kombijem odpravili proti Beogradu. Po poti so dijaki izbirali teme za gledališko delavnico in ob 18.00 smo prispeli v deževen Beograd. Topel sprejem naših gostiteljev je hitro razblinil temo in meglo, ki se je vila nad Beogradom.
  2. 10. smo se ob 9.00 zjutraj zbrali v gledališki dvorani šole. Dijake obeh gimnazij smo razdelile v tri skupine, sledilo je pisanje scenarijev. Po pregledu scenarijev je sledila postavitev, piljenje prizorov. Zvečer so nas gostitelji odpeljali v gledališče na Terazijah na ogled muzikala Cigani letijo v nebo. Nebo nad Beogradom se je razvedrilo, vedeli smo, da bo jutri topel in sončen dan.
  3. 10. smo se ob 9.30 zbrali v gledališki dvorani. Najprej so bile ogrevalne vaje; telesna in glasovna priprava s poudarkom na artikulaciji. Sledilo je utrjevanje prizorov ter likovna in zvočna postavitev. Ta dan je prevzela vodenja vaj Katarina Košir, ki je prizore tudi koreografsko povezala. Po generalki je bila kratka osvežitev, priprava prostora za gledalce in ob 13.30 smo premierno dijakom ter profesorjem pokazali rezultat gledališke delavnice – Dileme. Publika je mlade gledališčnike, ki so igrali vsak v svojem jeziku, sprejela z velikim navdušenjem. Domneva, da jezik ni ovira za gledališko ustvarjanje, se je pokazala za pravilno. Sledil je popoldanski ogled Kalemegdana, potep po centru mesta, fotografiranje in izmenjava stališč.

Zvečer smo skupaj z mentorico gledališkega krožka Dragano Petrović naredile evalvacijo izmenjave. Vse smo bile z ustvarjenim več kot zadovoljne.

  1. 10. ob 11.00 je sledilo pristno slovo in pot proti Ljubljani.

Vtisi dijakinj in dijaka: zelo prijazni in odprti gostitelji, počutili smo se zelo domače, premagali jezikovne bariere, v kratkem času ustvarili izjemno dobro predstavo, bilo je izvrstno in spontano, dijaki so nam pokazali znamenitosti Beograda, obisk Muzeja moderne umetnosti  mi bo ostal v spominu, muzikal me je navdušil etc.

Jana Ratkai