Ekskurzija v Šempeter pri Celju in Celje 4. letnikov izbirnih predmetov zgodovina in umetnostna zgodovina

 

V sklopu priprav na maturo smo profesorice izvedle ekskurzijo na Štajersko v soboto, 7. 10. 2017.

Pot nas je vodila najprej do slavne rimske nekropole v Šempetru pri Celju, kjer smo si že v zgodnjih jutranjih urah ogledali spomenike vrhunske umetniške vrednosti. Rimski nagrobniki so postavljeni v arheološki park, ki je v preteklosti predstavljal rimsko pokopališče. Najlepše so velike grobnice iz pohorskega marmorja, ki jih krasijo reliefno upodobljeni kipi tam pokopanih družin. Vsaka grobnica pripoveduje svojo, 2000 let staro zgodbo, opisuje antično mitologijo in govori o življenju Rimljanov.

V Celju smo se najprej ustavili na starem gradu, ki se mogočno vzdiguje nad celjsko kotlino in od koder nam nudi čudovit ogled le te na vse štiri strani neba. Ta mogočen grad je pripadal celjskim grofom, tudi prenovljeni Friderikov stolp nam pričara mogočnost naših srednjeveških plemičev.

Sledil je ogled srednjeveškega mestnega jedra z gotsko cerkvijo svetega Daniela in kapelo Žalostne matere božje, katero so ustanovili celjski grofje.

Knežji dvor je bil pred kratkim prenovljen in v notranjosti smo si ogledali dve razstavi: Mesto pod mestom in Grofe celjske. Razstavi sta res zanimivo postavljeni: prva nas spet popelje v čase antične Celeie, kjer smo hodili po restavrirani rimski cesti in si ogledali, kako so bile zgrajene rimske vile in kako so se naši predniki talno ogrevali. Zanimivost druge razstave pa so bile razstavljene lobanje grofov celjskih in prikaz njihovega vzpona do nemških knezov in žalostnega konca.

Zadnji ogled je bil Celjski strop v Stari grofiji v Celju. Strop v dvorani zavzema pomembno mesto v slovenski umetnosti, saj so tako kvalitetne stropne poslikave na našem ozemlju redkost.

 

Ekskurzijo smo organizirale, izpeljale in vodile:

Prof. Damjana Ivan

Prof. Snežana Sotlar

Prof. Vida Šifrer